Najnovije

Papa nabrojao "bolesti" katoličke crkve

VATIKAN - Papa Franja je u tradicionalnom obraćanju vatikanskoj administraciji izdvojio 15 "bolesti" kojih se Crkva i više sveštenstvo moraju čuvati, osudivši sklonost površnosti, rivalstva, karijerizam, ogovaranja, klevete i neslogu.
Papa Franja (Foto: <a href="https://www.flickr.com/photos/catholicism/8561212259/in/photostream/" target="_blank">Flickr</a>)

Papa Franja (Foto: <a href="https://www.flickr.com/photos/catholicism/8561212259/in/photostream/" target="_blank">Flickr</a>)

Među bolestima od kojih kurija pati, Franja je nabrojao: osećaj besmrtnosti, duhovni Alchajmer, egzistencijalnu šizofreniju, kameno srce, lažni narcizam, sekularni egzibicionizam, suparništvo za slavu, smrtnu ozbiljnost i terorizam trača, što sve rezultira "raštimovanim orkestrom". Kurija je administrativni aparat Svete Stolice i njeno centralno upravno telo pomoću kog papa vodi Katoličku Crkvu. Agencije navode da je Franja u tradicionalnom božićnom obraćanju kurijalnim sveštenicima u Klementinskoj dvorani Apostolske palate bio neobično oštar i da je po završetku govora dobio hladan aplauz. Retko se ko smeškao. Na početku govora odao je počast svim onim "nevidljivim" osobama koje omogućavaju da Vatikan svakodnevno funkcionše. Nakon što je kratko zahvalio kardinalima i biskupima na svim poslovima obavljenim protekle godine, argentinski Papa je ocenio da, kao i među svim ljudima i u kuriji ima "nevere" prema Jevanđelju, pa da joj stoga prete bolesti koje bi članovi kurije trebalo da nauče da leče. "Bilo bi lepo zamisliti Rimsku kuriju kao model Crkve, telo koje je svakim danom sve više jedinstveno i skladno, složeno telo s mnogo različitih elemenata koji nemaju isti posao, ali su usklađeni u primerenom, efikasnom radu, uprkos različitostima među sobom", naglasio je papa. "Ali pre lečenja treba biti svestan bolesti", rekao je papa, pozvavši biskupe i kardinale da dopuste Svetom Duhu da ih nadahne i ne oslanjaju se samo na svoje intelektualne i organizacione sposobnosti. "Sveštenici su poput vazduhoplova. Jedinstveni su kad padaju", kazao je ne spomenuvši nijednog grešnika posebno.
Pročitajte još:Papa u Turskoj sa Erdoganom i sa Vartolomejom PAPA FRANJA: Pravoslavlje je bolesno! Papa Franja sa kardinalima slušao o radostima seksa!
Franja je nakon izbora za papu u martu 2013. počeo duboku reformu kurije koja se bori s brojnim unutarašnjim suprotnostima. Završetak pontifikata Benedikta XVI otkrio je u kuriji čitav niz intriga, sklonosti karijerizmu i spletkama iza Papinih leđa. Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA