Najnovije

Ruska pravoslavna crkva traži od Makedonije da oslobodi arhiepiskopa Jovana

SKOPLJE - Ruska pravoslavna crkva zatražila je od državnog i crkvenog vrha pomilovanje za arhiepiskopa SPC Jovana Vraniškovskog, piše portal na makedonskom Tajm.
Arhiepiskop ohridski Jovan Vraniškovski (Foto: Vikipedija)

Arhiepiskop ohridski Jovan Vraniškovski (Foto: Vikipedija)

Vraniškovski, koji je osuđen po optužbi kanonski nepriznate MPC da je dok je bio njen vladika proneverio 250.000 evra, trogodišnju zatvorsku kaznu izdržava u zatvoru Idrizovo kod Skoplja, a zbog narušenog zdravlja nedavno je prebačen u Institut Majka Tereza u Skoplju. Pomilovanje arhiepiskopa Jovana Vraniškovskog zatražio je Ilarion Alefejev, jedan od najuticajnijih mitropolita Ruske pravoslavne crkve, nadležan za spoljnu politiku Moskovske patrijaršije, tokom posete Makedoniji, prenosi Tanjug. Mitropolit volokolamski Ilarion je taj zahtev izneo, kako se navodi, tokom susreta sa poglavarom nepriznate Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije Stefanom, ali i u razgovoru sa mekedonskim šefom države Đorđom Ivanovim i premijerom Nikolom Gruevskim. Tajm ističe da "makedonska crkva" i zvanično Skoplje već razmišljaju o nekakvom uslovnom oslobađanju Vraniškovskog, ali ne i pomilovanju, što bi praktično značilo oslobađanje bez brisanja krivice. Mitropolit Ilarion se juče na klinici Majka Tereza u Skoplju sastao sa Vraniškovskim. Arhijerejski sinod "Makedonske pravoslavne crkve" (MPC) pozvao je večeras makedonske vlasti da pokažu milost prema obolelom ohridskom arhiepiskopu Srpske pravoslavne crkve u Makedoniji Jovanu Vraniškovskom. "MPC, rukovođena duhom čovekoljublja a u ime viših ciljeva, poziva nadležne vlasti Makedonije za milost u odnosu na zatvorenika, ranijeg mitropolita Jovana, koji i pored prestupa zbog kojih je osuđen i leži zatvorsku kaznu, u ove svete predbožićne dane ne treba da bude lišen nade u milosrđe", navodi se na sajtu MPC. Kako se navodi na sajtu MPC, Ruska pravoslavna crkva je izrazila spremnost da da svoj doprinos za obnavljanje i uspešno realizovanje dijaloga između MPC i SPC za rešavanje otvorenih pitanja između dve crkve. SPC je u avgustu pokrenula postupak za raščinjenje arhiepiskopa Stefana, poglavara nepriznate MPC. Stav Ruske pravoslavne crkve je da ne mogu da pomognu u makedonsko-srpskom crkvenom sporu sve dok je Vraniškovski u zatvoru. U Makedoniji se, naime, veruje, da bi Ruska pravoslavna crkva možda podržala MPC u dobijanju statusa "samostalne" crkve ukoliko Vraniškovski bude oslobođen, a to bi, kako se navodi, podrazumevalo visok stepen samostalnosti, ali ne i potpunu autokefalnost. Tajm prenosi i saopštenje Ruske crkve kojim se ocenjuje da je poseta Ilariona Skoplju bila namenjena "rešavanju kanonskog statusa crkvene strukture 'Makedonske pravoslavne crkve', koja je van zajednice pravoslavnih crkava". Napominje se i da je u tom saopštenju poglavar Stefan imenovan kao "arhiepiskop Makedonske pravoslavne crkve", a Vraniškovski kao "arhiepiskop Ohridski".
Pročitajte još:RPC sprečila postavljanje projekcije „Oko Saurona“ u Moskvi RPC: uništavanje hrišćana u Siriji vodi civilizacijskoj katastrofi RPC: Sankcije će učiniti rusku privredu moralnijom
Izvor: RTS / RTV

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA