Najnovije

FSB sprečila izvoz elektronskih komandnih blokova za S-300 u Ukrajinu

Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je da je sprečila pokušaj izvoza iz Rusije u Ukrajinu elektronskih komandnih blokova za zenitno-raketne sisteme S-300 i Buk-M1 koji su bili prijavljeni kao klima uređaji, prenela je agencija Interfaks.
Foto: Vikipedija

Foto: Vikipedija

Dana 17. decembra 2014. godine FSB je u Moskvi sprečio „državljanina Ukrajine Denisa Olegoviča Dančenka da, mimo propisane procedure, kupi elektronske komandne blokove za zenitno-raketne sisteme S-300 i Buk-M1 (podaci o njima predstavljaju državnu tajnu) i da ih izveze na teritoriju Ukrajine kao klima uređaje“ - navodi agencija. Nakon zadržavanja, osumnjičeni je „u potpunosti potvrdio svoje namere“, saopštio je predstavnik FSB. Bezbednosti Rusije nije naneta šteta. Ukrajinskom državljaninu upućeno je zvanično upozorenje od strane bezbednosnih organa. Takođe, doneta je odluka da se on protera iz Rusije. „U 2014. godini FSB je zabeležio više pokušaja pojedinih državljana Ukrajine da u interesu državne korporacije Nebo Ukrajine (Kijev) nelegalno kupe na teritoriji RF komponente zenitno-raketnih sistema S-300 i Buk-M1 radi njihovog kasnijeg krijumčarenja u Ukrajinu“ - saopštio je FSB. Ruska služba navodi da se na čelu „Neba Ukrajine“ trenutno nalazi Vladimir Tkačov, koji je komandovao PVO Ministarstva odbrane Ukrajine u oktobru 2001. godine, kada je iznad Crnog mora oboren ruski putnički avion Tu-154.
Pročitajte još:Šojgu: Spremamo za najgore posle izlaska NATO trupa iz AvganistanaRuski ratni brodovi isplovili kroz Suecki kanal
Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA