Najnovije

Tači: Uskoro nastavljamo razgovore sa Srbijom

BEČ - Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači izjavio je da će dijalog Beograda i Prištine uskoro biti nastavljen na veoma visokom nivou, kao i da će svi sporazimi, koji su postignuti, biti primenjeni.
Sećanja... (Foto: Zeri.info)

Sećanja... (Foto: Zeri.info)

„Radim sa osobama koje imaju dobru volju, sa premijerom i ministrom inostranih poslova Srbije“, naglasio je on u intervjuu bečkom dnevniku „Prese", dodajući da se pre par nedelja u NJujorku sastao sa šefom srpske vlade, bez međunarodnog posredovanja i da je sa njim razgovarao o budućoj agendi. „Vidim kod njega dobru volju za nastavkom“, podvukao je Tači. „Imamo Briselski sporazum između Prištine i Beograda, i ne sme biti zahteva za povratkom u prošlost“, poručio je Tači. Nekadašnji kosovski premijer ukazuje da je proces normalizacije ušao u novu fazu, ali da još nije došlo do međusobnog priznavanja. Podsetio je da su pre nedelju dana, na primer, ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova Kosova bili u „normalnoj poseti“ Beogradu, te da se primenjuje Briselski sporazum, iako, kako tvrdi, Beograd nešto okleva. „Dan međusobnog priznavanja će uskoro doći, i to će se dogoditi tokom procesa približavanja EU. Političko rukovodstvo Srbije je svesno nezavisnosti Kosova”, tvrdi Tači dodajući da je Kosovo već de fakto priznato od Srbije. On je rekao da se to događa na svim nivoima, da kosovske institucije kontrolišu čitavu državu, da ne postoji nikakvo de jure prisustvo Srbije na Kosovu i da su Srbi sa severa Kosova deo vlade i skupštine. Takođe je izrazio nadu da će iduće godine, po pitanju priznanja preostalih članica EU, biti „probijen led“. Prema njegovim rečima to što pet članica EU još nije priznalo Kosovo je nepotrebna poruka regionu, dodajući da nijedna evropska država nema razlog da ne prizna Kosovo, jer je nezavisnost nepovratna. Govoreći o odnosima sa Srbijom Tači je podsetio da do pre dve godine nije bilo zamislivo da političari iz Beograda i Prištine sede za jednim stolom, a da se sada vode razgovori na svim nivoima.
Pročitajte još:Broj azilanata sa Kosova u Austriji skočio za 125 odstoPajtić: Sigurno ću do 2016. biti pokrajinski premijer!
Na pitanje kada će posetiti Beograd on je kazao da to trenutno ne može reći. Po pitanju Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu Tači je istakao da Kosovo nema šta da krije i da je tom procesu data puna podrška, te da će ispuniti sve svoje zadatke u vezi tog suda. Tači je negirao da je bio protiv suda, već da je samo tražio veću jasnoću, smatrajući da nije potrebno uspostavljati specijalni sud van Kosova. „Može biti da su pojedine osobe pogrešno delovale, pojedinci, ali naš rat je bio pravedan. Mi smo bili na dobroj strani istorije i svet je podržao naš oslobodilački rat“, odgovorio je Tači na pitanje da li strahuje da bi neprijatne stvari mogle isplivati na videlo.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA