Najnovije

Žardinjere najveća prepreka dobrim odnosima na Kosovu i Metohiji

KOSOVSKA MITROVICA - Jačaju pritisci na Beograd i Srbe sa severa KiM da što pre uklone žardinjere sa mosta u Mitrovici. Đurić: Ništa se neće menjati dok se gradonačelnici oba dela grada ne dogovore o rešenju.
Park mira (foto: prmagazine.info)

Park mira (foto: prmagazine.info)

Priština će narednih nedelja, uz podršku Brisela, pojačati pritiske na Beograd i Srbe sa severa KiM da se sa mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici ukloni Park mira. Novi premijer "Vlade" u Prištini Isa Mustafa pokušaće to da nametne i kao jednu od glavnih tema u nastavku političkog dijaloga sa Beogradom, kada se 8. i 9. februara bude sreo u sedištu EU sa Aleksandrom Vučićem. I Brisel je postizanje rešenja oko mosta postavio kao jedan od uslova za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU. Kako saznaju Novosti, Beograd će, s druge strane, insistirati da je to za Srbe sa severa, pre svega bezbednosno pitanje, i da ništa na mostu, ni oko njega ne sme da se dira dok se oko toga ne usaglase gradonačelnici severnog i južnog dela grada, Goran Rakić i Agim Bahtrija.
Pročitajte još:Nikolić: Dobro sam čuo, priznavanje Kosova je uslov za EU Nema mira – nema ni parka Drama u Peći: Crnogorskim košarkašima skandirali „Ubij Srbina“! (VIDEO)
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ponovio je za Novosti da su se dve strane u Briselu već dogovorile da se najpre izvrši tehnička procena stanja mosta na Ibru, kao i da se gradonačelnici dogovore o rešenju koje bi zadovoljilo interese i uvažilo mišljenja građana oba dela grada: "Do pronalaženja takvog rešenja neće se ništa dirati", naglašava Đurić. Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić kaže da bi bilo kakve jednostrane akcije oko uklanjanja Parka mira izazvale nove tenzije i nada se da to nije nikome u interesu. "Sam naziv 'Park mira' govori šta on predstavlja. Kao gradonačelnik severnog dela Mitrovice ne odustajem od pomirenja, a siguran sam i da se svi naši građani za to zalažu. Ne želim da razmišljam u drugom pravcu, osim u tom da će Park mira ostati ono što i treba da predstavlja, simbol pomirenja na ovom prostoru", zaključio je Rakić. Rakić je odbacio navode da se Parkom mira ograničava sloboda kretanja građana između južnog i severnog dela grada, pogotovu, što kako kaže, postoje još četiri mosta koja povezuju građane ova dva dela Mitrovice. Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA