Najnovije

Očajni radnici peške beže iz BiH

TUZLA - Radnici nekoliko preduzeća iz Tuzlanskog kantona krenuli su jutros ka mestu Orašje na granici s Hrvatskom s ciljem da zauvek napuste Bosnu i Hercegovinu.
Radnici iz Tuzle (Foto: JuTjub)

Radnici iz Tuzle (Foto: JuTjub)

Nakon niza mirnih protesta i neispunjavanja zahteva radnika, radnici Fabrike obuće Aida, fabrika Dita, Konjuh i Livnice čelika, krenuli su prema granici. Kao razlog njihovog demonstrativnog napuštanja države, naveli su da u BiH njihovi pozivi za pomoć ne nailaze na odgovor vlasti. Radnici nekoliko meseci traže da se formira vlast u Tuzlanskom kantonu koja će im omogućiti isplatu jednokratne pomoći od 200 evra, povezivanje radnog staža i pokretanje proizvodnje u fabrikama koje su nakon privatizacije propale. Radnici su odlučili da "spas od gladi potraže u zemljama Evropske unije". Stotine radnika se kreće u koloni prema graničnom prelazu u Orašju, uz pratnju većeg broja policajaca.
Pročitajte još:Uhapšen Mirza Hatić koji je srušio spomen krst sarajevskim SrbimaOvako nam se hrvatski premijer podsmevao: Srbija ima jedan most kraj Beograda, a mi smo deset takvih napravili!
"Idemo prema Orašju. Ne znamo šta da očekujemo kada dođemo tamo. Nama je cilj da tamo dođemo", kazao je potpredsednik Sindikata radnika Fabrike obuće "Aida" Hasan Užičanin za sarajevski Dnevni avaz. Radnici su poručili vlastima da će ako budu vraćeni s granice "napasti imanja onih koji su na vlasti. Izvor: Beta

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA