Najnovije

Pajtić: EU nema alternativu!

NIŠ - Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić poručio je danas u Nišu da u ovom trenutku ne postoji bolja ekonomska, politička, bezbednosna i kulturološka alternativa od Evropske unije i da taj proces treba da se nastavi kako bismo "upodobili svoju državu, sistem vrednosti i institucije onome kako to izgleda u razvijenijim, uspešnijim državama".
Bojan Pajtić (Foto: DS)

Bojan Pajtić (Foto: DS)

Pajtić je prilikom razgovora sa članovima stranke naglasio da postoji spremnost da se kroz podršku Kancelarije za evropske poslove omogući svim onima koji su zainteresovani da koriste evropske fondove i da to nisu samo lokalne samouprave, državne institucije, već da su to i nevladine i studentske organizacije. "Proces regionalizacije dovešće do toga da ćete imati kancelariju i u Briselu na mestima na kojima se donose odluke o evropskim fondovima", rekao je Pajtić i podvukao da su Srbiji neophodi jasni propisi, a da se problemi rešavaju na što manje adresa. On je naveo i, kako se navodi u saopštenju DS, da je Srbija asimetrično regionalizovana država, a da se regionalizacija često doživljava kao opasnost. "Proces evropskih integracija podrazumeva da na nivou regija morate stvarati administrativni kapacitet da biste koristili evropske fondove i sredstva. Vojvodina koristi skoro 90 odsto IPA fondova, dakle fondova prekogranične saradnje. Ima institucionalni kapacitet da privuče te fondove. Apsurno je razmišljati o regionalizaciji ili decentralizaciji kao opasnosti ako je zasnovana na privrednom, teritorijalnom principu", poručio je Pajtić.
Pročitajte još:Srbija postaje mirovni posrednik između Novorusije i Ukrajine!?
Kaže i da samo regionalizacija zasnovana na etničkom principu jeste opasna, "ako imate regionalizaciju u Srbiji koja nije zasnovana na principu manjine čvrsto rešene da se otcepi nemate opasnost od regionalizacije". "Sve regije u kojima postoji secesionistički princip su regije gde većinu čini manjina u odnosu na većinski narod", rekao je Pajtić. Predsednik DS je ocenio da je politika previše uzimala maha kod definisanja razvojnih prioriteta, bez svesti o tome gde je najisplativije, gde je najracionalnije da određenu privrednu granu prezentirate i razvijate. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA