Najnovije

Rat u Libiji: Gori nafta, islamisti napreduju

LIBIJA - Najmanje 19 libijskih vojnika poginulo je danas u sukobima sa islamističkim milicijama na istoku zemlje, saopštili su libijski zvaničnici.
Do totalnog uništenja: Sukobi u Libiji ne jenjavaju (Foto: JuTjub printskrin)

Do totalnog uništenja: Sukobi u Libiji ne jenjavaju (Foto: JuTjub printskrin)

Vojnici su ubijeni u napadima islamističkog pokreta Fadžr Libija u gradu Sirti, naveli su vojni izvori, a prenosi AFP. U međuvremenu, u luci Al Sidra na istoku Libije raketnom vatrom u sukobima je pogođen rezervoar sa naftom koji se potom zapalio, navodi agencija. U ovoj luci nalazi se najveći libijski terminal za izvoz nafte, koji je zatvoren već dve nedelje zbog sukoba između rznih snaga koje se bore za prevlast u Libiji. "Rezervoar je pogođen, ali je šteta ograničena", rekao je jedan zvaničnik službe bezbednosti koja sarađuje sa međunarodno priznatom administracijom. Zapadne zemlje strahuju da bi se Libija mogla raspasti pošto je potresaju sukobi međusobno zavađenih islamističkih frakcija i vladinih snaga, podseća Rojters. Administracija "nove" Libije ranije ove godine izmeštena je iz Tripolija, koji je sada pod opsadom Islamske države, na istok zemlje. Ministarstvo za naftu, koje kontroliše suparnička uprava u glavnom gradu, potvrdilo je da je raketa pogodila rezervoar. Proizvodnja nafte u Libiji opala je na 230.000 barela na dan, rekao je jedan zvaničnik lokalnoj agenciji Al rsefa.
Pročitajte još:Italija: „Napad na Libiju 2011. bio je greška“ Islamska država se inflitrira u Libiju PROVEO DESET DANA S DŽIHADISTIMA: Mi na Zapadu ni ne slutimo koliko su opasni
Izvor: Tanjug / Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA