Najnovije

Irački hrišćani prkose strahu: uz jake snage bezbednosti održano bdenje u Bagdadu

BAGDAD - Sinoć je u Bagdadu održana ponoćna misa na kojoj su se okupili irački hrišćani koji slave Božić po gregorijanskom kalendaru, prkoseći strahu i pretnjama radikala koji ih smatraju "nevernicima". Misa je održana u crkvi Svetog Srca uz jake snage bezbednosti koje su osiguravale lokaciju strahujući od mogućeg terorističkog napada na hrišćansku manjinu.
Bagdad (Foto: Vikipedija)

Bagdad (Foto: Vikipedija)

Za iračke hrišćane ovo je bila izuzetno teška godina, verovatno najteža godina koju pamte. Hriršćani su nastradali ovog leta kada su ekstremisti Islamske države iz Sirije krenuli u pohod na severni Irak. Pad grada Mosula bio je posebno težak, a stotine hiljada njih su bili primorani da napuste svoje domove i pobegnu u obližnji Irački Kurdistan, autonomnu pokrajinu. Drugi su pak pobegli u Tursku, a neki u Liban. Hrišćanski gradovi i naselja širom provincije Niniva zauzeti su od strane ID-a što je dovelo do egzodusa biblijskih proporcija. Tragedija iračkih hrišćana je priča koja se jako retko pominje. Ne tako davno u Iraku, zemlji od oko 32 miliona stanovnika, živelo je 1,5 miliona hrišćana. Danas ih je ostalo svega oko 500,000 prema poslednjim međunarodnim izveštajima.
Pročitajte još:RPC: uništavanje hrišćana u Siriji vodi civilizacijskoj katastrofi (UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ) Vođa ISIL-a brutalno ubija bebu hrišćanskih roditelja (FOTO) Radikalni muslimani razapeli devet hrišćana u Siriji!
Izvor: advance.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA