Najnovije

Iran održava najveće vojne vežbe u istoriji

TEHERAN - Iranski zvaničnici potvrdili su da je Iran započeo najveće vojne vežbe u regionu koje će trajati ukupno 6 dana. U vežbama će učestvovati sve grane iranske vojske. Za vreme održavanja vojnih vežbi testiraće se i nova naoružanja.
Iranska vojska na najvećim vežbama do sad (Foto: presstv.ir)

Iranska vojska na najvećim vežbama do sad (Foto: presstv.ir)

Vojne vežbe koje su započele juče održavaće se na ukupno 2,2 miliona kvadratnih kilometara. Iranska mornarica će s ratnim brodovima i podmornicama vežbati na prostoru od Hormuškog tesnaca do Omanskog mora na jugoistoku zemlje. Iz iranske vojske ističu kako planiraju da za vreme vežbi predstave nove raketne sisteme koji bi trebalo da postanu sastavni deo iranske odbrane. Podsetimo i da su iz Irana još u septembru najavili da će uskoro predstaviti novi radarski sistem koji bi trebalo da ima mogućnost praćenja i znatno manjih objekata, uključujući i špijunske dronove manjih dimenzija. Nedelju dana pre početka vojnih vežbi, šef iranske mornarice pozvao je sve strane sile da, za vreme trajanja vežbi, napuste zonu u blizini koje će se one održavati, ističući pritom da Iran "ne predstavlja pretnju stranim silama na prostoru Persijskog zaliva". Šef glavnog stožera iranske vojske, general Abdolrahim Mousavi, ističe kako vojne vežbe zapravo šalju poruku "prijateljstva i mira" susednim zemljama zbog činjenice da vežbe naglašavaju iranske odbrambene potencijale kao i iransku vojnu doktrinu koja se svodi na odbranu sopstvene zemlje. Poslednje velike vojne vežbe održane su u Iranu 2013. Postoje pojedine informacije da Iranska ratn avijacija učestvuje u borbi protiv Islamske države na Iračkoj teritoriji, ali te tvrdnje nikada nisu potvrđene, dok vlasti u Teheranu odbacuju takve špekulacije. Ipak, razumljivo je da je Iran zabrinut zbog situacije u susednom Iraku gde su teroristi ID-a zauzeli značajan deo teritorije, uključujući i delove zemlje koji se nalaze u neposrednoj blizini iranske granice.
Pročitajte još:Iran: Homeini nije naručio ubistvo Pape Jovana Pavla Drugog Formirana zajednička persijska armija i policija
Izvor: advance.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA