Najnovije

Putin drži ruku iznad dugmeta za opšti nuklearni napad!

MOSKVA- Rusija i dalje ostavlja sebi za pravo da upotrebi atomsko oružje kao odgovor na eventualni napad neprijatelja. Jačanje vojnog potencijala NATO i njegovo širenje na istok je glavna opasnost za Moskvu. Pored toga, među glavnim pretnjama su i globalne funkcije NATO koje se ostvaruju uz kršenje normi međunarodnog prava, destabilizaciju regiona. Među velikim opasnostima su i teritorijalne pretenzije prema Rusiji kao i njenim saveznicima.
Putin u društvu Šojgua na Krimu (printskrin TV RU1)

Putin u društvu Šojgua na Krimu (printskrin TV RU1)

Sve to je nabrojano u novoj redakciji Vojne doktrine koja je stupila na snagu u petak, nakon što je predsednik Putin o tome potpisao poseban ukaz. Ko je pažljivo pratio Putinove javne nastupe lako može da prepozna šta se i zbog čega u doktrini menjalo. Kad se govori o teritorijalnim pretenzijama prema Rusiji, radi se pre svega o nameri Ukrajine da sama ili uz tuđu pomoć vrati Krim, koji je sada deo teritorije RF. U inoviranoj vojnoj doktrini nema nigde formulacije da je Rusija spremna da nanese preventivni atomski udar, o čemu se u poslednje vreme mnogo spekulisalo. U doktrini se objašnjava da atomsko oružje treba da ima ulogu odvraćanja potencijalnog agresora. Bez obzira na sadašnju tešku međunarodnu situaciju i komplikovane odnose Moskve i Vašingtona, u Kremlju se ističe da je njihova vojna doktrina odbrambena. Rusija jača svoje oružane snage da bi zaštitila sebe i saveznike, ali ne namerava da napada bilo koju drugu zemlju. Odluku da se izmeni Vojna doktrina Rusije, ili bolje rečeno da se dopuni, doneta je 5. jula ove godine, a Savet bezbednosti Rusije ju je usvojio 19. decembra. Jučerašnjim ukazom prethodna doktrina prestala je da važi. U Doktrini se upozorava da i dalje postoji opasnost da se iz inostranstva postiču nemiri u određenim regionima Rusije. Osim toga Doktrina upozorava na opasnost od terorističkih napada kojima je cilj destabilizacija zemlje. Upozorava se i na opasnost širenja međunacionalne mržnje i religiozne netrpeljivosti. Na poslednjoj pres konferenciji, Putin je podsetio da je Zapad svojevremeno direktno pomagao teroriste na Kavkazu. Iako o tome javno ne govore, u Moskvi ipak postoji oprez da Vašington ne počne da pomaže teroriste u republikama na još uvek nemirnom Kavkazu. Još jedna novina u ruskoj vojnoj doktrini jeste da je jedan od ciljeva ruske vojske zaštita nacionalnih interesa u regionu Arktika.
Pročitajte još:Orban žestoko udario na Ameriku, preti li konačni razlaz?Kina ulazi u zonu SAD, i uspostavlja dominaciju nad državama centralne Amerike!
Rusija namerava da se suprostavlja različitim opasnostima širenjem i jačanjem odnosa sa zemljama članicama BRIKS, kao i bivišim sovjetskim republikama koje su članice Organizacije kolektivne bezbednosti, Šangajske organizacije za bezbednost kao i OEBS. Saradnja u tim organizacijama prema ocenama Moskve trebala bi da pomogne da se izbegnu bilo kakvi vojni konflikti. Američka koncepcija Povod za promenu vojne doktrine je pre svega širenje NATO ka ruskim granicama, pa je objektivno ta vojna alijansa glavni protivnik Moskve. Kao dokaz da je NATO glavna opasnost je i širenje američke PRO u bivšim socijalističkim zemljama. Osim toga, Amerika razvija koncepciju tzv. globalnog udara. To što sada SAD ulaže veliki novac u razvoj visokopreciznog oružja koje ne nosi atomske bojeve glave, ne znači da je opasnost manja. Jer, po razornoj snazi, to novo oružje je opasno koliko i atomske bombe. Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA