Najnovije

Šire uticaj: Kineski juan ulazi na devizno tržište Srbije

BEOGRAD- Izvršni odbor Narodne banke Srbije je doneo je odluku na osnovu koje se na listu valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu
Juan (Foto: therealrevo.com)

Juan (Foto: therealrevo.com)

Pri donošenju ove odluke Narodna banka Srbije se rukovodila sve većim učešćem trgovanja sa Narodnom Republikom Kinom u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni Republike Srbije, kao i značajnim stepenom ekonomske saradnje između dve zemlje. Takođe, u obzir je uzet i proces aktuelne internacionalizacije juana, odnosno činjenica da juan dobija sve važniju ulogu u međunarodnim ekonomskim odnosima i finansijskim tokovima.

Kineski juan će se uključiti na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju i na listu efektivnog stranog novca koje ovlašćeni menjači mogu da kupuju i prodaju.

Pročitajte još:Čepurin: Izvoz srpske hrane u Rusiju 2014. godine dupliran! Kreće jača ekonomska saradnja i izvoz srpskog mesa u Kinu

Kineska valuta će biti uvedena na kursnu listu pod nazivom „kineski juan renminbi“ sa slovnom oznakom CNY i numeričkom oznakom 156.

Odluka stupa na snagu 12. januara 2015. godine.

Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA