Najnovije

Skrivena mračna internet mreža koju koriste teroristi, pedofili i kriminalci

Jedna od dešavanja koja su obeležila 2014. godinu jeste i rast takozvanog "Darkneta", vida skrivenog internet povezivanja između internet korisnika. Taj metod koriste teroristi, kriminalci i pedofili širom sveta.

(Foto: JuTjub)

(Foto: JuTjub)

Pedofilija

Navodna izvorna namera programera koji su usavršili ovaj vid internet povezivanja je bila pozitivna. A to je da se omogući pristup informacijama ljudima koji žive pod autoritarnim režimima. Ali vrlo brzo ta tehnologija je iskorišćena u loše svrhe.

Prvi koji su prihvatili ovaj metod korišćenja interneta su pedofili, što je vlastima mnogih zemalja zadalo probleme u njihovom lociranju, zbog anonimne prirode "Darkneta". Po jednom izveštaju Bi Bi Si-ja, pedofil koji je vodio sada nepostojeći sajt sa slikama i snimcima zlostavljanja dece, je rekao policiji da mu je dnevna poseta bila 40 hiljada posetilaca. Što govori o tome da je pedofilija u porastu.

Dodao je još sve više i više pedofila uči kako da koristi "Darknet". Ono što se ne zna da li su u pitanju novi pedofili ili jednostavno dugogodišnji pedofili koji sada uče nove metode deljenja svojih snimaka. Tvrdio je da ga niko nikada neće dedektovati, jer koristi više nivoa zaštite, između ostalog i "Tor" program za pretraživanje, posebno dizajniran da obezbeđuje anonimnost.

Kao reakcija na zloupotrebu "Dark neta" od strane pedofila, hakerska grupa "Anonimus" je lansirala akciju rušenja pedofilskih sajtova, dostupnih isključivo putem alata poput pomenutog programa "Tor". U toku akcije je srušeno više od 40 pedofilskih sajtova i objavljeni su podatci o više od 1600 pedofila.

Droge

Drugi vid zloupotrebe "Dark neta" je za prodaju droge. Najpoznatiji skriveni portal za prodaju droge bio je "Silk Road", koji je američka policija zatvorila 2013 godine. Na pomenutom sajtu tajni korisnici su mogli da kupe čitav niz raznih droga, od kanabisa, LSD, ekstazija, egzotičnih pečuraka pa sve do heroina.

Pomenuti sajt koristio je internet kripto valutu "Bitkoin". Vlasnik sajta pod nadimkom "Dred pajrat Roberts" je uhapšen od strane FBI oktobra 2015. i sada čeka suđenje zbog nedozvoljene trgovine narkoticima.

Terorizam

Terorističke ćelije će uvek naći prostor za nesmetanu komunikaciju preko interneta, uprkos tome što jedinice za sajber terorizam u proseku obaraju 100 sajtova dnevno, navodi se u izveštaju britanskih stručnjaka za anti-terorizam.

"Duboki, odnosno tamni internet" omogućava teroristima nesmetanu komunikaciju.

"Teroristički sadržaj" se iznova i iznova pojavljuje na internetu, a svakodnevno obaranje sajtova preko kojih ektremisti obavljaju svoju komunikaciju, navelo ih je da pređu u takozvani "tamni internet", gde ih je još teže locirati.

"Kvilijam fondacija" iz Velike Britanije upozorava da taktike cenzure i filtriranja internet sadržaja nisu efikasne, te da se mora pronaći drugi način za suzbijanje terorističke propagande na internetu.

U izveštaju se navodi da ovaj materijal u mnogome doprinosi radikalizaciji stanovništva, navodeći primer brojnih Britanaca koji su pristupili redovima Islamske države.

Pročitajte još:

Muzičari traže od JuTjub-a milijardu dolaraUPOZORENJE: „Porno“ virus na Fejsbuku

Velika Britanija je uklonila čak 65.000 "opasnih sajtova koji su glorifikovali i ohrabrivali terorističke akte."

Kako funkcioniše "Dark net"?

"Dark net" je povezivanje u mrežu isključivo "prijatelja", to jest drugih poznatih i sigurnih korisnika, koristeći nestandardne protokole i portove. Ono što "Dark net" razlikuje od ostalih vidova stvaranja mreže jeste što se ne dele nikakvi podaci o drugim korisnicima, pa zato same IP adrese ostaju skrivene.

Izvor: Pravda, Teša Tešanović

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA