Najnovije

ISTRAŽIVANJE: Rusi optimistično čekaju 2015. godinu

MOSKVA - Većina Rusa očekuje da će sledeća, 2015. godina u celini biti dobra i srećna kako za njih same, tako i državu u celini, a godinu na izmaku ruski građani ispraćaju takođe uz pozitivne emocije, svedoče rezultati ankete Saveznog fonda za ispit
Rusi (Foto: izismile.com)

Rusi (Foto: izismile.com)

Prema rezultatima ankete, više od polovine Rusa (54%) smatra da će sledeća godina biti dobra kako za njihove porodice, tako i za njih same. Nešto manje od polovine naših grđana (44%) su uvereni da će godina biti pozitivna i za čitavu državu. Neki smatraju da će sledeća godina postati veoma uspešna i svakog Rusa, pa samim tim i za čitavu Rusiju- 11% odnosno 9%. Mišljenje o tome da će 2015.godina biti teška ima nešto više trećine ispitanika -35%. Prema podacima fonda za ispitivanje javnog mnenja, bez obzira na veoma napeto stanje u svetu i ne sasvim dobru situaciju u Ruskoj Federaciji, 41% Rusa ispratiće će 2014. godinu uz dobro raspoloženje i optimizam, a 44% ne oseća poseban napredak, ali ni negativne emocije. Pesimistička osećanja su prisutna kod svega 10% naših sugrađana.

Pročitajte još:Zapad je otpočeo rat civilizacija sa Rusijom

Prema rečima direktora za međunarodne studije saveznog fonda Olge Kamenčuk, veliki deo Rusa planira da provede Novu godinu, po tradiciji- kod kuće. „To je već tradicija- tri četvrtine Rusa proslaviće Novu godinu kod kuće u krugu porodice... Na drugom mestu- u diskoteci, u klubu, restoranu.... Ali kod nas je primetna i tendencija da sve više ljudi odlazi u park ili na trgove“,- rekla je Kamenčuk na konferenciji u MIA „Rosija sevodnja“. Ona je izjavila da je suma koju su Rusi spremni da potroše na praznovanje Nove godine i kupovinu poklona porasla u odnosu na prošlu godinu za 6%. „Približno ta opšta suma iznosi 8626 rubalja. U zbirnu sumu ulaze i troškovi koje će pojedinac izdvojiti za prazničnu trpezu, novogodišnje poklone, posete pozorištima ili praznovanje Nove godine sa decom na priredbama“,- precizirala je Kamenčuk.

Prema podacima fonda, svaki treći ispitanik planira da pokloni suvenir, ali svega 13% želi da dobije suvenir kao poklon. Na drugom mestu su bombone i slatkiši, alkoholni napici i delikatesi (28%), na trećem mestu su igračke (23%), na četvrtom su parfemi i kozmetika (21%). „Samo 8% planira da pokloni novac, ali najveći deo Rusa bi pak želeo da upravo dobije novac na poklon. To se isto odnosi i na nakit“- dodala je predstavnica Fonda.

Anketa je bila sprovedena 13.i 14.decembra na uzorku od 1600 Rusa iz 46 regiona zemlje. Statistička greška ne prelazi 3,5%.

Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA