Najnovije

Ministar Sertić obećava novac za filmsku industriju

BEOGRAD - Ministar privrede Željko Sertić izjavio je Tanjugu da je na današnjem sastanku o predlogu uredbe o podsticajima filmskoj industriji u Srbiji sa predstavnicima Srpske filmske asocijacije dogovoreno da se do kraja januara završe svi dogovori i da se već početkom februara može izaći sa uredbom i zvanično.
Ministar privrede, Željko Sertić (Printskrin: Plusonlajn.rs)

Ministar privrede, Željko Sertić (Printskrin: Plusonlajn.rs)

Učesnici sastanka bili su i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i ministar finansija Dušan Vujović. Sertić je podsetio da je filmska industrija veoma razvijena u celom svetu i da se smatra delom kreativne industrije. "Ono što je za nas važno, imamo inicijativu predstavnika kinematografije i domaće, ali i onih koji rade produkciju za strane investitore, da se određenim podsticajima omogući stranim investitorima u toj oblasti da dobiju određene vrste olakšica kako bi imali veće privlačenje investicija", rekao je Sertić. Te investicije se, kako je objasnio, vode kao izvozni poslovi u Srbiji pa je i za nas takođe važno, a pre svega i za Ministarstvo privrede zbog efekta na privlačenje investitora u smislu potražnje za domaćim robama i uslugama. On je naveo da su predstavnici kinematografije na sastanku predočili primere iz okruženja kako bi to uticalo na povećanje prihoda države. "Ove godine pravili smo uštede na svim nivoima pa su i budžeti Ministarstva kulture znatno manji, razgovarali smo kako možemo da napravimo nekakav balansiran odnos, i u tom smislu dati su predlozi da jedan deo procenta od podsticaja koji budu eventualno odobreni za strane kompanije dolazi direktno u budžet za domaću kinematografiju", rekao je Sertić. On je naveo da je preostalo da se u toku januara iduće godine "naprave konačno definisani oblici kako bi trebalo da izgleda uredba", i pod ingerencijom kojih ministarstava će biti. Ministarstvo kulture, kako je kazao, trebalo bi da vodi računa o tome kakva vrsta filmova će se snimati kod nas kako bismo izbegli eventualne probleme. "Dogovorili smo se da do kraja januara završimo sve dogovore na bazi ovoga i da već početkom februara možemo da izađemo sa uredbom i zvanično", rekao je Sertić.
Pročitajte još:Kusturica: Najveći problem Srba i Rusa je što su daleko
Kompanije koje rade za strane investitore nas uveravaju da bi time i Srbija kao destinacija za snimanje filmova bila daleko atraktivnija, naveo je ministar privrede. S obzirom da imamo dogovor o jednom delu procenta koji bi se izdvajao za domaću kinematografiju, to bi bio dodatni budžet za kinematografe koji se bave domaćim filmom, dodao je Sertić. "Tako obe strane dobijaju", zaključio je ministar privrede. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA