Najnovije

PSIHO-BOLEŠTINA: Gejevi svesno šire SIDU kao izraz svoje ljubavi!

BEOGRAD - Iako je medicina omogućila svim HIV pozitivnim majkama da rode zdravo dete pod uslovom da od početka trudnoće primaju antiretrovirusnu terapiju, ove godine svet su ugledale četiri bebe zaražene virusom side, kaže izvršni direktor Omladine JAZAS-
Homoseksualci (Foto: holland.com)

Homoseksualci (Foto: holland.com)

– Iako nam nije poznato da li su te majke znale da je virus side podstanar u njihovom imunološkom sistemu i da li im je neko od lekara savetovao testiranje tokom trudnoće, činjenica da se tri decenije od početka epidemije side i dalje rađaju HIV pozitivne bebe otvara ozbiljnu etičku dilemu – da li zakonom treba regulisati obavezno testiranje trudnica. U većini razvijenih zemalja testiranje zavisi isključivo od dobre volje trudnica, ali realnost je da mnoge trudnice ne pripadaju takozvanim rizičnim grupama zbog čega njihovi ginekolozi ne smatraju da ih treba poslati na HIV testiranje. Zahvaljujući moćnoj antiretrovirusnoj terapiji sida je postala hronična bolest, pa će HIV pozitivne bebe rođene danas doživeti normalan životni vek, ali kvalitet njihovog života razlikovaće se od života njihovih vršnjaka – počev od socijalne diskriminacije do zdravstvenih tegoba koje će urušavati njihovo zdravlje i slabiti imunološki sistem – opominje Boras. On podseća da statistika govori da HIV pozitivna majka koja od početka trudnoće uzima antiretrovirusnu terapiju, ima čak 98 odsto šansi da rodi zdravu bebu. Boras upozorava da ponovo raste broj inficiranih među homoseksualcima, a ovaj podatak tumači u svetlu paradoksa – s obzirom na to da je sida postala hronična bolest, određene grupe unutar homoseksualne populacije namerno ne koriste kondom, jer se ne plaše zaraze i smatraju da virus side mogu držati pod kontrolom sa jednom pilulom dnevno. – Ove osobe sebe nazivaju „bejrbajkersima”. Taj izraz se inače koristi za jahanje konja bez sedla, pa ga homoseksualci koji namerno ne koriste kondom smatraju zgodnom metaforom. Osim toga, neki od njih smatraju da je uzimanje virusa side – izraz emotivne lojalnosti prema partneru – priča naš sagovornik.
Pročitajte još:Komedija: Ovako su se Mimi Oro i još 4 „starlete“ branile u policiji
Karlo Boris izražava zabrinutost zbog činjenice da će od naredne godine donatori prestati da finansiraju program „razmene igala” koji je doprineo drastičnom smanjenju broja inficiranih intravenskih narkomana. On takođe skreće pažnju na činjenicu da je 80 odsto novoinficiranih zaraženo u seksualnom odnosu i opominje da Srbija, posle Albanije, ima najmanju stopu testiranih osoba u celoj Evropi. To u prevodu znači da su od deset HIV pozitivnih osoba, zahvaljujući visokoj stopi testiranja, američki epidemiolozi otkrili devet njih, a kod nas je od deset HIV pozitivnih identifikovano samo dvoje njih. „Zabrinjava nas seksualno ponašanje mladih ljudi koji smatraju da nemaju razloga za brigu ako nisu homoseksualci, narkomani ili prostitutke. Iako mladi imaju veliko znanje o sidi, kombinacija mladosti, ludosti, pijanstva i uverenja – ma, neće to meni da se desi, često ima fatalno dejstvo po sudbinu”, zaključuje Karlo Boras. Inače, u Srbiji je do juna 2014. godine registrovano ukupno 3.057 HIV pozitivnih osoba, od kojih je 1.711 obolela od side.
Izvor: Politika (Katarina Đorđević)

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA