Najnovije

Borba za prevlast u Prištini ne jenjava

PRIŠTINA - Komplikacije oko "već dogovorene" koalicije između DPK i DSK. Sudbinu nove vlade u rukama drži predsednica Atifete Jahjaga. Ukoliko ona odluči da ostane na funkciji do kraja mandata, koalicioni sporazum propada, piše Tribuna.
Tači i Mustafa (Foto: JuTjub printskrin)

Tači i Mustafa (Foto: JuTjub printskrin)

Kosovo je, ponovo, na ivici raspisivanja vanrednih izbora, jer, kako pišu tamošnji mediji, Hašim Tači traži garancije da će predsednica Atifete Jahjaga podneti ostavku sledeće godine i prepustiti mu mesto predsednika. Jahjaga, koja je uz pomoć Berlina i Vašingtona, "nagovorila" Tačija i predsednika Demokratskog saveza Kosova Isu Mustafu da zajedničkim snagama prekinu šest meseci dugu političku krizu, nije, međutim, najavila povlačenje. Suštinu nove komplikacije predstavlja, piše prištinska Tribuna, Tačijeva rešenost da mesto premijera prepusti Mustafi samo u zamenu za mesto predsednika, preteći formiranjem koalicije sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, ili novim izborima. "Tači ne vidi nijedan razlog zašto bi mesto premijera prepustio glavnom rivalu", piše Tribuna. Potpisivanje koalicionog sporazuma koje je bilo predviđeno za utorak, odloženo je jer je Tači odlučio da prisustvuje sednici Saveta bezbednosti UN, što je, očigledno, iznenadilo Isu Mustafu, koji je, navodno, za takav razvoj situacije saznao iz medija. "U DSK su shvatili da sporazum neće biti potpisan (u utorak), s obzirom na to da je Tači otputovao za NJujork", rekao je neimovani zvaničnik DSK dnevniku Koha ditore. Taj zvaničnik nije odbacio mogućnost da je možda Tači javio Mustafi da putuje, ali većina zvaničnika DSK je iz medija saznala da sporazum neće biti potpisan onako kako je najavljeno.
Pročitajte još:Mustafa: Ja sam premijer Kosova!
DPK i DSK su samo usmeno postigli dogovor o podeli ministarstava, a finalizacija sporazuma uzima mnogo vremena, jer, kako se tvrdi, u Tačijevoj DPK i dalje nisu sigurni da hoće da prepuste funkciju premijera. Jedna od smetnji brzom potpisivanju sporazuma je i zahtev Hašima Tačija da se Atifete Jahjaga uključi u potpisivanje sporazuma, i time garantuje Tačiju prepuštanje funkcije predsednika Kosova. Savetnik i portparol kosovske predsednice Arber Vlahiju izjavio je da na osnovu Ustava Kosova i odluke Ustavnog suda (iz jula 2012), mandat predsednice traje pet godina, iz čega proističe da traje do 2016. godine. To je, prenosi list Tribuna, odgovor iz kancelarije predsednice Jahjage na eventualno uključivanje njenog položaja u sporazum o raspodeli vlasti između Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova. Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA