Najnovije

Hladna zima za vlade širom sveta: Pada vlada i u Švedskoj

STOKHOLM - Nakon što su u prethodnih nekoliko dana pale japanska i izraelska vlada, i premijer Švedske Stefan Loeven najavljuje da će raspisati vanredne izbore u martu naredne godine nakon što su desničarske partije blokirale usvajanje predloga zakona o budžetu.
Nisu se dugo zadržali (Foto: government.se)

Nisu se dugo zadržali (Foto: government.se)

Stefan Loeven, koji je na čelu manjinske vlade levog centra, rekao je na pres-konferenciji da će raspisati nove izbore za 22. mart 2015. godine, javlja Tanjug. Prema njegovim rečima, razlog je omogućavanje biračima da "biraju u svetlu ove nove političke scene". Tas javlja da će zvanično izbori biti raspisani 29. decembra. Rojters prenosi da se anti-imigranstra partija Švedske demokrate protive usvajanju zakona dok zemlja ne pooštri svoju velikodušnu politiku davanja azila. Protiv usvajanja budžeta bilo je 182 poslanika, a tek 153 za, u parlamentu koji ima 349 mesta. Premijer je odgovornost stavio na opozicioni blok od četiri stranke u parlamentu. Manjinska "crveno-zelena" vlada, sa 138 poslaničkih mandata u kojoj su predstavnici Socijaldemokratske radničke partije (SDRP) Švedske i Partije za očuvanje životne sredine, formirana je posle izbora u septembru ove godine.
Pročitajte još:Turbulencije u Izraelu: Uskoro izbori
Loeven iz SDRP nije uspeo da postigne kompromis sa opozicijom iz desnog centra povodom predloga budžeta, poreske politike i još nekoliko pitanja. Loeven je ranije rekao da će desničarska partija odbijati svaku vladu "koja ne bude igrala kako oni sviraju". Treća po snazi nacionalistička stranka smatra da broj izbeglica koje prima švedska deset puta premašuje prosek u Evropskoj uniji. Prema prognozi zavoda za migracije, ove godine će u tu zemlju od 9,5 miliona stanovnika stići iz kriznih rejona između 80 i 100 hiljada ljudi. Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA