Najnovije

Za sada nema povećane radijacije u Ukrajini

KIJEV - Francuski državni institut za nuklearnu bezbednost (IRSN) saopštio je danas da nije detektovan povišeni stepen radioaktivnosti u Ukrajini i da incident u nuklearnoj elektrane u Zaporošju nije doveo do opasnosti po stanovništvo i životnu sredinu.
Nuklearna bezbednost (Foto: Novorosinform)

Nuklearna bezbednost (Foto: Novorosinform)

"Imamo dva senzora instalirana na krovu Francuske ambasade u Kijevu i Ambasada nije signalizirala ništa neobično. Da je bio akcedent, mi bismo znali", rekao je specijalni predstavnik IRSN za Centralnu i Istočnu Evropu Mišel Čua za agenciju Rojters. Na prvoj sednici novog kabineta ukrajinskog premijer Arsenij Jacenjuk saopšteno je da je došlo do incidenta u nuklearnoj elektrani na jugoistoku Ukrajine. Nesreća se dogodila u trećem bloku Nuklearne elektrane Zaporožje u pogonu proizvodnje, navodi AFP. "To nije ni na koji način povezano sa reaktorom", potvrdio je ukrajinski ministar energetike Volodimir Demčišin novinarima i dodao da je elektrana bila primorana da zatvori generator, izazivajući nestašice struje u okolnim regionima. "Opasnosti nema... nema problema sa reaktorima", rekao je ministar energetike.
Pročitajte još:Austrija: Ledena kiša okovala istok zemlje
Zvanični Kijev bio je primoran da juče uvede isključenja struje kao odgovor na kvar, pošto su se brzo smanjivale rezerve uglja, a Ukrajina dobija nešto ispod polovine proizvodnji električne energije iz nuklearki i ostatak od termoelektrana. Demčišin je najavio da će nuklearka nastaviti sa uobičajenim radom za dva dana, 5. decembra. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA