Najnovije

Modernizacija ruske vojske uvećala snagu 1,3 puta

MOSKVA- Borbene mogućnosti oružanih snaga RF za godinu dana povećane su 1,3 puta zahvaljujući modernizaciji tehnike i snabdevanju armije, izjavio je u ponedeljak načelnik Generalštaba OS RF armijski general Valerij Gerasimov.
Valerij Gerasimov (Foto: Vikipedija)

Valerij Gerasimov (Foto: Vikipedija)

Sumirajući godišnje rezultate, Gerasimov, koji je i prvi zamenik ministra odbrane Rusije, bacio je pogled i u budućnost i izjavio da će u nastupajućoj godini ruska armija staviti akcenat na razvoj nuklearnih snaga i arktičkih jedinica. „Uz stalni broj borbenog jezgra, povećanje opremljenosti vojnom tehnikom i rešavanje pitanja opremanja oružanih snaga dovode do povećanja borbenih mogućnosti vojnih jedinica i grupacija oružanih snaga u svim strateškim sferama, kao i Oružanih snaga u celini. Može se reći da su borbene mogućnosti naših oružanih snaga povećane 1,3 puta” — kazao je Gerasimov u programu televizije „Rusija 24”. Po njegovim rečima, broj stalnih pripadnika OS RF u mirnim vremenima iznosi pola miliona ljudi, ali borbene mogućnosti armije zavise još i od kvalitativnih i kvantitativnih pokazatelja vojnika i tehnike, količine municije, obučenosti organa vojne uprave i borbenog duha. Prioritet u razvoju Oružanih snaga RF u 2015. godini biće razvoj strateških nuklearnih snaga, otkrio je Gerasimov. Pri tom, po njegovim rečima, u 2015. godini na Arktiku će biti formirana vojska koja će se sastojati od jedinica Ratnog vaduhoplovstva i PVO. „Severna flota je prerasla u združenu stratešku komandu koja odgovara za bezbednost u Arktičkom regionu u svim mogućim sferama oružane borbe. Mi smo joj predali u nadležnost diviziju PVO, a sledeće godine će biti formirana vojska koja će se sastojati od RV i PVO, završava se formiranje arktičke brigade i niza drugih vojnih jedinica” — rekao je on. Gerasimov je saopštio da će biti otvoren centar za obuku radi dodatne pripreme vojnih jedica za služenje na Arktiku. Načelnik ruskog Generalštaba je dodao da će broj profesionalnih vojnika u OS RF u 2015. godini porasti gotovo za 20 odsto i iznositi 325 hiljada ljudi. „Svake godine primimo po 50 hiljada mladića po ugovoru, u 2014. godini broj profesionalnih vojnika u ruskoj armiji iznosio je 295 hiljada. Sledeće godine služiće 325 hiljada ljudi” — kazao je on. Takođe, od 2015. godine još dve radarske stanice, u Barnaulu i Jenisejsku, biće u stanju stalne borbene gotovosti. Načelnik ruskog Generalštaba je ranije rekao i da je 2014. godinu obeležilo ritmično finansiranje vojnih nabavki i blagovremeno izvršenje ugovora o prodaji oružja, vojne i specijalne tehnike. Konkretno, ruska armija je za godinu dana dobila 38 interkontinentalnih balističkih raketa, više od 250 letelica, oko 280 borbenih oklopnih vozila, više od pet hiljada drugih vojnih vozila.
Pročitajte još:Moskva organizuje pregovore Asada i opozicije od 27 do 29 januaraRat na prvom mestu: Amerikanci zadnjih 13 godina na ratove troše 337 miliona dolara dnevno!
Četiri PVO puka dobila su moderne zenitno-raketne sisteme. Dve raketne brigade dobile su raketne sisteme „Iskander-M”. Takođe, Ratna mornarica Rusije dobila je nuklearnu podmornicu „Severodvinsk” s krstarećim raketama, veliku podmornicu „Novorosijsk”, dva mala raketna broda „Grad-Svijažsk” i „Uglič”, tri desantna i jedan antidiverzantski gliser. U sistemu upozoravanja o raketnom napadu počele su sa radom dve radarske stanice. Nastavljena je gradnja još četiri stanice. U budućnosti, prema planovima ruskog Generalštaba, planira se godišnja kupovina od 70 do 100 aviona, više od 120 helikoptera, do 30 brodova, podmornica, specijalnih brodova i pomoćnih plovila, do 600 „komada” oklopne tehnike. Tako će, u skladu s ruskim državnim programom naoružavanja, do 2021. udeo modernih modela oružja i vojne tehnike iznositi od 70 do 100 odsto. Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA