Najnovije

Udar na odnose sa Putinom!

MOSKVA/ZAGREB - Hrvatska diplomatija se krajem ove godine našla u ozbiljnom problemu. Igor Pokaz, trenutni ambasador u Moskvi, kako se saznaje iz neslužbenih, ali proverenih izvora, obavestio je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova da je odlučio da napusti diplomatsku službu i da svoju  u karijeru nastavi u privatnom biznisuali ne u Hrvatskoj.
Putin (Foto: kremlin.ru)

Putin (Foto: kremlin.ru)

Reč je o jednom od karijernih diplomata koji je u službi još od početka devedesetih godina. Ipak,  u ovom slučaju nije samo reč o odlasku  diplomata d karijere. Naime, odlazak Igora Pokaza otvara problem na dva nivoa. Naime, izuzetno je važno da osoba koja se izabere za vođenje ambasade u Moskvi bude po volji vladi, ali i predsedniku. Budući da predsednički izbori traju i da nije isključeno da dođe do promene na Pantovčaku, sasvim je lako moguće da se neće moći postići potrebna saglasnost. A takvih je slučajeva bilo, recimo, u mandatu Stjepana Mesića.
Pročitajte još:

„Izetbegović je vođa radikalnih islamista u BiH“

Zurof: Sramno je da katolička crkva održava mise u znak sećanja na Antu Pavelića, jednog od najvećih evropskih masovnih ubica

Drugi nivo je onaj spoljnopolitički jer su u ovom trenutku odnosi Hrvatske, kao članice EU, sa Rusijom u izuzetno osetljivoj fazi pre svega zbog politike Moskve prema Ukrajini i flagrantnog kršenja međunarodnog prava aneksijom Krima, zbog čega su i uvedene sankcije. Odnosi Hrvatske i Rusije kroz modernu istoriju su često bili burni - ne samo zbog Rusije. U tako osetljivoj situaciji hrvatsko-ruskih odnosa sasvim je jasno da će biti potrebno pronaći osobu koju Moskva neće moći da odbije  jer, kao zemlja domaćin na to ima pravo. Kremlj bi tako mogao da odbija hrvatske predloge za novim šefom misije, što bi Hrvatsku stavilo u težak odnos kad je reč o direktnoj diplomatskoj komunikaciji.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA