Najnovije

Solarijumu će u Australiji biti zabranjeni zakonom

KANBERA- Uređaji za veštačko sunčanje - solarijumi, zabranjeni su od četvrtka širom Australije, jedne od zemalja gde je stopa oboljevanja od raka kože među najvišim u svetu.
Zabranjeno u Australiji (Foto: wexfordcity.olx.ie)

Zabranjeno u Australiji (Foto: wexfordcity.olx.ie)

Zabrana solarijuma stupa na snagu 1. januara u državama Novi Južni Vels, Viktorija, Južna Australija, Tasmanija, Kvinslend i na teritoriji glavnog grada, Kanbere. Zabranu solarijuma će uvesti i Zapadna Australija, ali datum još nije određen, dok samo Severna Teritorija, jedini preostali australijski region, još ne namerava da zabrani kabine za veštačko sticanje „bronzanog tena“. Australija će tako, posle Brazila, postati druga zemlja sveta koja je zabranila solarijume. Kvinslend već ima najvišu stopu raka kože u sveta i nema sumnje da postoji direktna veza između redovne upotrebe solarijuma i malignog melanoma, rekao je za AP vršilac dužnosti ministra zdravlja Mark Mekardl. Australija, čiji su stanovnici veoma izloženi suncu, naziva se i „zemljom opekotina od sunca“. Zdravstvene vlasti odavno obaveštavaju javnost o opasnostima od izlaganja suncu što je navelo stanovništvo da redovno koristi zaštitne kreme i da nosi šešire s velikim obodima i naočare za sunce. Takođe odavno u Australiji je na snazi i upozorenje na solarijume i kućne „lampe za sunčanje“.
Pročitajte još:Otkriveni tuneli u kojima je Hitler realizovao plan koji bi preokrenuo rat
Po Državnom savetu za rak, dve trećine Australijanaca će dobiti dijagnozu da ima neku vrstu raka kože pre navršene 70. godine, što je dva do tri puta više nego u Kanadi, SAD i Velikoj Britaniji. Više od 2.000 Australijanaca umrlo je od raka kože 2011. godine, većinom od melanoma. Nekoliko evropskih zemalja i SAD su maloletnicima zabranile upotrebu „solarijuma“, objavio je časopis „Nejčer“. Izvor: Beta-AFP

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA