Najnovije

Češka: Rasprava u parlamentu, govor Jaroslava Foldine republika Kosovo ne postoji!

PRAG- U govoru pred češkim parlamentom poslanik Jaroslav Foldina izneo je argumente protiv potpisivanja ugovora Češke i takozvanog Kosova. Pogledajte njegov govor u celosti.
Jaroslav Foldina (Foto: Jutjub)

Jaroslav Foldina (Foto: Jutjub)

Poslanik Jaroslav Foldina: Hvala Vam za reč. Gospodine predsedavajući, Vlado Češke Republike, moje kolege, ovde se radi o zaključivanju ugovora sa državom, koja sa stanovišta medjunarodnog prava ne postoji. Doduše, istina je da ju je Češka Republika 2008. godine priznala, ali sa stanovišta medjunarodnog prava ovaj subjekat ne postoji. Saopštiću Vam obrazloženje, koje za to imam, zašto je dobro da ovaj ugovor odložimo i uopšte ne raspravljamo. Godine 1999. je NATO pakt, čiji smo članovi, bombardovao tadašnju Jugoslaviju u suprotnosti sa međunarodnim pravom, odnosno bez mandata SB OUN. Na osnovu toga je došlo do stvaranja situacije u kojoj je zaključen mirovni sporazum o zaustavljanju tog bombardovanja posle 78 dana. U tom mirovnom ugovoru je bio dogovor da OUN odobre rezoluciju. Ta rezolucija se zove Rezolucija Saveta bezbednosti 1244 i pre nego što sam došao iza ovoga mikrofona pogledao sam veb sajt OUN i uverio se da ova rezolucija i dalje važi, nije bila poništena i da ova rezolucija garantuje integritet tadašnjih granica bivše Jugoslavije i nastupničke države Srbije. Godine 2008. kada je bila proglašena separatistička Republika Kosovo, proglašena je u suprotnosti sa međunarodnim pravom, u suprotnosti sa Helsinškom deklaracijom, a to što je Kosovo priznato od strane Češke Republike i nekih država, a nije ih malo i to naglašavam, to mi je naravno poznato, je činjenica bez presedana, to je destabilizovalo medjunarodno pravo. To je razlog situacije u kojoj se današnja Evropa i svet nalaze, destabilizacija je razlog tome što smo danas u sukobu sa tumačenjem medjunarodnog prava i dolazimo na ivicu od proglašenja rata. Ja mislim da Češka Republika, ukoliko danas govorimo o idejnoj zaostavštini državnika, govorili smo nedavno o idejnoj zaostavštini predsednika Vaclava Havela, uzeli smo za svoju idejnu zaostavštinu predsednika Tomaša Garika Masarika (prvi predsednik Čehoslovačke – primedba prevodioca) i onda mi kao sledbenici Čehoslovačke Republike, sledbenici ideje čehoslovačkog predsednika Tomaša Garika Masarika, koji je stvarao našu zemlju sa pasošom Kraljevine Srbije u džepu, ne možemo sebi da dozvolimo da prljamo ruke isto tako kao što ih je uprljala češka vlada na svom zasedanju 2008. godine u Teplicama, kada je izvan okvira usvojenog programa sramno i ponizno u Sudetima napustila ideju Tomaša Garika Masarika i priznala ovu kvazidržavu, koja je sa stanovišta međunarodnog prava vrlo nejasna, po mom sudu nepostojeća.
Pročitajte još:(VIDEO) Pogledajte Šešeljevo gostovanje na kanalu 9
Zbog toga preporučujem da ovaj međunarodni ugovor sa ovim sumnjivim medjunarodnim subjektom ne raspravljamo i da ga odložimo. Hvala Vam. (Gromoglasan aplauz u skupštini). Izvor: NSPM

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA