Najnovije

Vojna industrija BiH izvozi sve više u inostranstvo

SARAJEVO - Vojna industrija je među retkim privrednim granama u Bosni i Hercegovini (BiH) koja beleži oporavak, plasirajući svake godine sve više proizvoda na inostrano tržište, pokazuju podaci Ministarstva energetike, rudarstva i industrije federacije BiH.
Vojna industrija BiH (Foto: JuTjub)

Vojna industrija BiH (Foto: JuTjub)

Većina fabrika koje su i u vreme bivše Jugoslavije proizvodile oružje, municiju i vojnu opremu, smeštena je upravo na području ovog entiteta, a federalni ministar, Erdal Trhulj, kaže da bi njihov ukupan promet do kraja ove godine trebalo da dostigne iznos od 72 do 76 milion evra, piše sajarevsko Oslobođenje. Za 2015. godinu već su ugovoreni poslovi u vrednosti od oko 100 miliona evra, što je pet puta više nego 2010. godine. Trhulj je objasnio da je do oporavka vojne industrije došlo zahvaljujući podsticajima iz fondova Razvojne banke fBiH. Najznačajniji oporavak zabeležila je fabrika municije "Igman" iz Konjica, koja je 2010. imala 360 a sada više od 1.000 zaposlenih, i u kojoj se danas proizvodi ista količina municije kao u Titovo doba, navodi list. Slično je s pogonom eksploziva Gineks, takođe iz Konjica. Proizvodnja je obnovljena i u pogonima Unis-Pretisa iz Sarajeva, koji je osvojio tehnologiju izrade granata od 155 milimetara, po NATO standardima, a prve pošiljke već su upućene na tržište Saudijske Arabije. U funkciju su vraćeni i pogoni BNT-a iz Novog Travnika, gde su se u vreme bivše zajedničke države proizvodili tenkovi i oklopna vozila.
Pročitajte još: Srpska privreda gubi više miliona evra zbog papiraAlbanci nam oteli 11 milijardi dolara imovineMiler: Gas će ići preko Turske bez Ukrajine, a Evropljani da se toplije obuku!
Najlošije za sada stoje bivši giganti, poput fabrike Zrak iz Sarajeva, nekadašnjeg vrhunskog proizvođača optičke opreme za vojsku, Vitezita, u kome se proizvodio eksploziv, kao i Tehničko-remontnog zavoda iz Hadžića. U tim pogonima, uništenim tokom rata, ni danas se ne proizvodi gotovo ništa, ali iz Ministarstva najavljuju ulaganja u obnavljanje i modernizaciju i njihove proizvodnje. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA