Najnovije

Policija razbila tri ćelije džihadista u Hrvatskoj

Zagreb - Hrvatske tajne službe već godinama rade na prevenciji odlazaka potencijalnih džihadista u borbe na području Bliskog istoka. Ćelije za regrutovanje osoba trebalo je da se osposobe u Rijeci, Puli i Zagrebu. Nakon što su sprečeni, članovi su otišli u inostranstvo, a njihovi ideolozi su prestali da dolaze u zemlju.
ISIL. Foto: presstv.ir

ISIL. Foto: presstv.ir

Čim tajne službe dobiju informacije da neko namerava da krene u krizne zone, počinju sa pokušajem da ih od toga odgovore. Situacija se po tom pitanju pogoršala otkako su na području Iraka i Sirije ojačali teroristi ISIL-a koji aktivno regrutuju mlade ljude s područja Evrope i indoktrinacijom žele da im usade radikalne islamističke stavove, pa ih na kraju regrutuju kao borce za odlazak u rat. U procesu zaustavljanja odlazaka potencijalnih džihadista u rat, hrvatske tajne službe sarađuju s regionalnim tajnim službama, stranim tajnim službama, kao i obaveštajcima iz islamskog sveta. Hrvatski obaveštajci su uspešno odgovorili od toga nekoliko osoba koje su nameravale da krenu u ratne zone. Reč je, uglavnom, o vrlo mladim osobama koje prolaze krizu identiteta i koje je ponekad teško odgovoriti od onoga što su zacrtali. Kada su potencijalni islamistički borci identifikovani, tajne službe su sa tim ljudima razgovarale direktno ili preko porodice.
Pročitajte još:Trag islamista iz Graca vodi do Bakira Izetbegovića!Hrvatska: Na pravoslavnoj crkvi ispisani grafiti sa pozivom na ubistvo Srba!
To nije lako jer i potencijalni džihadista i njegova porodica nastupaju nepoverljivo prema tajnim službama. Osim toga, zanimljivo je da se radi o procesu vrlo sličnom onome koji se događa u porodici narkomana. Roditelji, naime, za radikalizaciju svoje dece često poslednji saznaju, ili čak kad je prekasno. U toj situaciji službe su i za roditelje i za celu porodicu kedini “prijatelj” koji želi pomoći da bi se zaštitila ta mlada osobu i zaustavila u nameri da krene u rat. Zbog činjenice da su uspele da promene odluku mladih radikala u nekoliko slučajeva, hrvatske tajne službe su postigle značajan rezultat. Smatraju da je odgovaranje od odlazaka na područje Islamske države u svakom pojedinom slučaju od ogromne, presudne važnosti za spašavanje svakog života. Izvor: Jutarnji.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA