Najnovije

Ko je koliko potrošio u predizbornoj kampanji?!

BEOGRAD - Na oglašavanje na bilbordima i televizijama za parlamentarne i lokalne izbore u Beogradu potrošeno devet miliona evra, podaci su Cesida i Transparetnosti Srbija.
Foto: mindmillion.com

Foto: mindmillion.com

Đorđe Vuković iz Cesida rekao je na okruglom stolu u Novom Sadu da je to bila kampanja koja je "manje više" finansirana iz redovnih prihoda, prenosi Tanjug. "Definitivno je da u finansiranju predizbornih kampanja nije bilo značajnijeg upliva novca koji je stizao iz sumnjivih izvora", rekao je Vuković, dodajući da je finansiranje kampanje uglavnom bilo iz javnih prihoda.
Prema procenama Transparentnosti Srbije SNS je potrošio oko četiri miliona evra, koalicija okupljena oko SPS - 1,25 miliona evra, URS - 1,136 miliona evra, NDS - 890.000 evra, LDP- 870.000, DSS - 448.000, a DS 423.000 evra.
"Sigurno će u najvećem problemu biti URS i LDP koje su i inače imale skupe kampanje, a sada nisu prošle cenzus, pa je pitanje kako će taj novac vratiti. Isto važi i za DSS, s tim što je ta stranka uvek imala skromniju kampanju, pa nema velike dugove od ranije za razliku od URS-a i LDP-a", rekao je Rade Đurić iz Transparentnosti Srbije. Đurić je rekao i da je ta organizacija pratila i rad 27 državnih funkcionera koji su ujedno i funkcioneri stranaka i uočeno je da je prosečno njihova aktivnost tokom kampanje bila veća za 65 odsto u odnosu na period pre kampanje. Vuković je dodao i da SNS, iako je potrošio najviše, neće imati dug zbog toga što je otprilike isti iznos oko četiri miliona evra ta stranka dobila na osnovu izbornog rezultata. "Naprednjaci su i pre ovih izbora na računu imali oko 2,5 miliona evra, a tek sada će ta stranka imati dobru startnu poziciju za neku narednu kampanju, jer će pored tih para, godišnje od ukupno 12 miliona evra namenjih za finansiranje rada političkih stranaka, na osnovu izbornog rezulata toj stranci pripasti gotovo osam miliona evra", rekao je Vuković. Đurić je rekao da u procenu troškova kampanje nisu uračunati organizacije mitinga, apostrofirajući mitinig koalicije SPS-PUPS-JS održan u "Beogradskoj areni" za koji je rekao da je prebrojano više od 400 autobusa koji su dovezli pristalice na taj skup i da treba uračunati troškove angažovanje tih autobusa i eventualno troškove za piće i hranu učesnika. Bojan Klačar iz Cesida rekao je da četiri petine utrošenih sredstava u kampanji "ide na reklamni prostor", što kako je pojasnio nije ni čudno, jer istraživanja kažu da je od 2009. godine prosečna dnevna gledanost televizije u Srbije viša od pet sati. Kada je reč o internet oglašavanju, učesnici okruglog stola su rekli da na taj vid oglašavanja "otpada" sedam odsto od ukupnih oglašavanja političkih stranaka tokom kampanje. Na kraju je istaknuto da je ova kampanja što se finansiranja tiče bila mnogo jeftinija nego ona 2012. godine, a to je slikovito objašnjeno podatkom da je celokupna kampanja za ovogodišnje martovske izbore koštala nešto više od devet miliona evra, a da je samo DS za kampanju 2012. godine potrošio 9,7 miliona evra. Izvor: Tanjug / RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA