Najnovije

Raša tudej: Obama izmislio referendum na Kosovu koji se nikad nije desio!

BRISEL - Govor Baraka Obame po pitanju ukrajinske krize izgleda izgleda da je zbunio slušaoce jer je predsednik SAD tvrdio da se Kosovo odvojilo od Srbije "nakon referenduma". Ali pažljivi slušaoci su brzo primetili Obamine rupe u znanju istorije - na Kosovu uopšte nije bilo refenduma, javlja televizija Raša tudej.
Barak Obama lažov (foto: RT)

Barak Obama lažov (foto: RT)

Predsednik Obama je govorio u sredu u Centru za lepe umetnosti u srcu Brisela, Belgiji, i govorio omladini o rusko-ukrajinskom konfliktu po pitanju strateški važnog poluostrva Krim. On je izneo tvrdnju da je Rusija "prekršila međunarodni zakon, povredivši suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine". Obama se pozvao na konflikt po pitanju Kosova i ulogu NATO, iznoseći kontra argument ruskim zvaničnim izjavama, u kojime su oni tvrdili da je nezavisnost Kosova od Srbije 2008. bio precedent. Rekao je: "I Kosovo je je je napustilo Srbiju tek nakon referenduma koji nije organizovan van granica međunarodnog zakona, već pa pažljivom saradnjom sa UN i sa susedima Kosova. Ništa od toga nije se ni blizu desilo na Krimu" U stvari "ništa od toga se ni blizu nije desilo" ni  na Kosovu takođe, komentariše Raša tudej. Nakon opisa šta se dešavalo nakon bombardovanja 1999. do Ahtisarijevog plana 2007. godine, Raša tudej podseća da je taj plan prihvatila Kontakt grupa i Kosovo, a da ga Srbija nije dala svoj usaglasnot. Rusija je takođe odbila plan. Bilo kako bilo, uprkos pat poziciji Kontakt grupe, vlasti Kosova su odlučile da proglase nezavisnsot februara 2008. Skupština KOsova je 17. februara 2008. usvojila deklaraciju nezavisnsoti "u punoj saglasnosti sa preporukama specijalnog izvestioca UN Martija Ahtisarija". Istog dana SAD i četiri evropske zemlje priznale su Kosovo kao nezavisnu zemlju.

Ne možete izmišljati činjenice

"Iskreno ne znam o čemu je predsedni Obama govorio", rekao je srpski istoričar Nebojša Malić za Raša tudej. "Nikada nije bilo takvog referenduma. Nikad se nije desio. On ne postoji. Potpuno sam  zbunjen", rekao je Malić. U međuvremenu Obamina izjava nije prošla nezapaženo ni na Tviteru. Predsednik SAD je optužen da je lagao o referendumu. Tviter komentari Govoreći za Raša tudej, Nebojša Malić je sugerisao da je Obamin pisac govora zapravo "pogrešio tako što je zamenio nepostojeći referendum na Kosovu sa referendumom u Crno Gori koji se desio 2006." "Ako je to referendum na koji se pozivaju, zbunjujuće je najpre što ne mogu raspoznati Kosovo i Crnu Goru", kazao je Malić. Stvarno nisma siguran đta je bila poenta koju su hteli da naprave, ali ne možete prosto izmisliti činjenice da biste podržali svoj argument. To je smešno", rekao je Malić. Izvor: Raša tudej, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA