Najnovije

Stojanović: Bilo zloupotreba trošenja novca na KiM

BEOGRAD - Anketni odbor Skupštine Srbije utvrdio je da je bilo zloupotrebe i nenamenskog trošenja budžetskog novca na Kosovu i Metohiju u periodu od 2000. do 2012. godine, rekao je predsednik tog tela Momir Stojanović, koji veruje da će nadležni pravosudni organi imati dosta materijala da se pozabave uočenim nepravilnostima.
Foto: mindmillion.com

Foto: mindmillion.com

Sednica Anketnog odbora, na kome će se razmatrati taj izveštaj sa predlogom mera, zakazana je za ponedeljak, 14. aprila, a Stojanović za Tanjug uoči sednice kaže da očekuje da će izveštaj biti prihvaćen i da bi on nakon toga trebalo da se nađe i pred poslanicima Skupštine Srbije. Nenamensko trošenje novca utvrđeno je, kako je rekao, u skoro svim oblastima - zdravstvu, obrazovanju, izgradnji infrastrukturnih objekata, pa su tako neki objekti ostali nedovršeni ili nisu uopšte izgrađeni iako je novac potrosen. "Bilo je zloupotreba u oblasti obrazovanja, zdravstva, ali i izrade infrastrukturnih objekata u pogledu zakona o javnim nabavkama, negde je precenjena vrednost objekata, neki su nedovršeni, a neki uopšte ne postoje na terenu, a potrošena su sredstva. Bilo je zloupotreba i u drugim oblastima, oko izgradnje objekata za održiv opstanak i povratak interno raseljenih", rekao je Stojanović. Kako je objasnio, budući da je Anketni odbor imao rok od samo 120 dana da ispita sve zloupotrebe akcenat je bio na proveri projekata i stavki za koje je potrošeno najviše novca i proveri predstavki građana koje su godinama unazad stizale u Skupštinu Srbije.
"Išli smo tim tragom i sačinili jedan koristan izveštaj za nadležna ministarstva i verujem da će biti prostora da on bude prosleđen vladi i da će nadležni pravosudni organi imati dosta materijala da se pozabave uočenim zloupotrebama u trošenju budžetskih sredstava", ukazao je Stojanović.
Takođe, u izveštaju se, dodao je, predlaže da republički parlament da rok vladi da za godinu dana nadležni ispitaju i istraže zloupotrebe i obaveste o tome skupštinu. Sednica je zakazana za 12 sati, a na nju su pozvani svi članovi Anketnog odbora, a ukolio izveštaj bude usvojen, biće prosleđen predsedniku Skupštine nakon čega bi trebalo da se nađe pred poslanicima. Anketni odbor formiran je u maju 2013. godine, a imao je rok od 120 dana za prikupljanje podataka i pisanje izveštaja, na čemu je radilo 14 poslanika vladajućih i opozicionih stranaka.
Zadatak tog tela bio je da sagleda stanje u oblasti trošenja sredstava budžeta Srbije na teritoriji Kosova i Metohije, da utvrdi nacin trošenja tih sredstava, da li su ona namenski trošena i da li su svima bila pod jednakim uslovima dostupna, uz poseban osvrt na podzakonske akte i kriterijume za raspodelu tih sredstava u oblasti zdravstva, obrazovanja, socijalne politike, kulture, infrastructure, lokalne samouprave, telekomunikacija…
Takođe, među zadacima odbora bilo je i utvrđivanje da li su sredstva budžeta za izgradnju saobraćajne, komunalne, poslovne i stambene infrastrukture upotrebljena prema utvrđenim planovima, način vršenja kontrole nad protokom robe na teritoriju Kosova, da li je postupak javnih nabavki i izvodenja radova sprovoden u skladu sa zakonom i drugim propisima… Anketni odbor trebalo je da utvrdi i da li je državna imovina koju su koristila preduzeća u toj pokrajini otuđivana. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA