Najnovije

Apel ministru Tasovcu zbog terora aranđelovačkih opštinara

ARANĐELOVAC - U opštini Aranđelovac, u selu Darosava, svojim entuzijazmom, naporima i bez podrške lokalnih vlasti ili države, grupa mladih ljudi je pre nekoliko godina otpočela rad na oživljavanju zapustelog i oronulog seoskog doma kulture i on danas predstavlja okosnicu aktivnog društvenog života, kako Darosave, tako i okolnih sela, prvenstveno zbog niza sadržaja koji su omogućeni deci i omladini, međutim, sada imaju problem kome se nikako nisu nadali, a to je, po njihovim rečima, što su umesto podrške dobili teror, samovolju i bahatost lokalnih opštinara.
Foto: Dečiji hor "Bombonice" iz Darosave (JuTjub)

Foto: Dečiji hor "Bombonice" iz Darosave (JuTjub)

Pre nekoliko dana, lokalni opštinari, inače aktivisti Srpske napredne stranke, izbacili su ih iz doma kulture bez ikakvog objašnjenja, preteći da će sami izbaciti ceo nameštaj i sve stvari, ukoliko to sami ne učine u roku od dva dana, dok pri tome kod sebe nisu imali nikakav dokument ili odluku Skupštine opštine, što prema rečima Slobodana Radisavljevića, jednog od pokretača Centra kulture Darosava, predstavlja krajnju bahatost i čist teror. Slobodan Radisavljević se obratio zbog ovih problema medijima sa ciljem da u javnost iznese celu stvar i na taj način javno apeluje na opštinske vlasti, ali i na ministra kulture, Ivana Tasovca, a kako sam kaže, redakcija Pravde je prvi medij u Srbiji koji im je izašao u susret. "Kad smo došli u dom kulture, tamo nismo zatekli ni stolicu za sedenje, a ne nešto više. To je najbolji pokazatelj šta je taj prostor bio pre nego što smo počeli sa radom." - otpočinje svoju priču Radisavljević. "Oni su se u utorak pojavili i rekli nam da izbacimo sve stvari i da više ne možemo da radimo u domu kulture, pri tome nas optužujući za najneverovatnije izmišljotine, pa i između ostalog i da u domu okupljamo alkoholičare i narkomane. Duboko verujem da je ovo izolovani slučaj, a ne praksa, ideja ili manir Srpske napredne stranke. Sam nedostatak nekog pismenog dokumenta najbolje ukazuje u pravcu da ovi aktivisti SNS-a sve rade po svom ličnom nahođenju, bez znanja i odluke Skupštine opštine." - objašnjava Radisavljević i ističe da niko iz njihovog udruženja "Centar kulture Darosava" nije član nijedne stranke i da su oni neprofitna i nestranačka organizacija. "Mi ne želimo da preterujemo, ali znajući koliko je teško baviti se kulturom u današnjoj Srbiji i kakva je situacija, sigurni smo da predstavljamo jedan svetao i veoma redak primer požrtvovanog kulturnog i društvenog aktivizma koji nije na jaslicama države, a koji je postigao i više nego izvanredan rezultat. U tom smislu očekujem da, pored Skupštine opštine i vrha aranđelovačke Srpske napredne stranke, najviša instanca, a to je ministar Ivan Tasovac, stane u našu zaštitu. Ovim putem upućujemo posebno apel ministru da nas zaštiti." - poručuje Radisavljević.
"Stalno od svake vlasti slušamo priče kako je potrebno da svi budemo bolji u Srbiji i da ne čekamo državu da sve ona radi, a kad neko to zaista učini i uradi nešto za svoju okolinu i svoju državu, onda dobije ovo što dobije upravo od predstavnika vlasti, što je vrhunac bahatosti i bezobrazluka." - dodaje on.
"U prošloj godini je održano preko 50 kulturnih sadržaja,osnovan dečiji hor Bombonice, osnovana ekološka sekcija, muzička sekcija, organizovane bioskopske projekcije, mnogobrojne izložbe, koncerti, dešavanja... Ono što je najvažnije je to što smo uspeli da napravimo centar koji pokreće društveni život i za decu i omladinu predstavlja nešto zdravo što imaju u svom dvorištu." - ističe Radisavljević. Sve aktivnosti i sadržaji su stvoreni volonterskim radom, ličnim sredstvima i uz pomoć prijatelja umetnika, napominje Radisavljević, predstavnik Centra kulture Darosava. "Prošle godine udruženje nije dobilo nikakva sredstva, a ove godine očekujemo sredsta na osnovu projekata koje smo predali na konkurs koji je raspisala Opština Aranđelovac, međutim, ovo što se desilo nas dovodi u situaciju da se zapitamo da li ta Skupština opštine uopšte postoji ili našom opštinom vlada lična samovolja onih koji su umislili da su "lokalni bogovi". Takođe, podvlačim da itekako imamo podršku svih roditelja i omladine u Darosavi i okolnim selima, posebno zato što je do pre koju godinu, dok stvar nismo preuzeli u svoje ruke, ovaj dom kulture služio kao magacin paučine i rđe." - zaključuje Radisavljević. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA