Najnovije

SVAKI TRENUTAK U BORBI PROTIV PANDEMIJE: Policijski čas najavljen i za ovaj vikend, žarišta se gase, ali je neophodno...

Krizni štab objavio da se situacija sa epidemijom koronavirusa smiruje, Predrag Kon najavio postepeno ukidanje mera. Koronavirusom u Srbiji zaraženo je ukupno 7.276 osoba, borbu sa kovidom izgubilo je 139 ljudi. Zabrana kretanja i ovog vikenda najverovatnije od petka u 18 sati do ponedeljka ujutru u 5.

Kovid 19 (Foto: Pixabay)

Fabrici: Podrška načinu na koji je Srbija rukovodila krizom

Pružena je jednoglsna podrška načinu na koji je Srbija rukovodila brznim i jasnim akcijama kaok bi se virus suzbio, rekao je šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je zdravstveni sistem prošao test.

Dodatne subvencije iz investitore iz Evropske unije

Biće ponuđeni dodatni paketi subvencija i mera za investitore iz Evropske unije u Srbiju, najavio je predsednik Aleksandar Vučić. Potvrdio je stav da se Srbija nalazi na evropskom putu. Isitče da je sa ambasadorima iz EU imao izvrstan sastanak i da su jedina neslaganja bila o Kosovu i Metohiji.

Vučić: Srbija zahvalna EU na pomoći i podršci

Srbija je izuzetno zahvalna EU na finansijskoj pomoći i svakoj drugoj vrsti podšrke i solidarnosti koju je pokazala prema našoj zemlji u prethodnom periodu, rekao je predsednik Aleksandar Vučić posle sastanka sa ambasadorima zemalja-članica EU. Dodao je da je odobreno 93 miliona evra pomoći od čega će 15 miliona biti za hitne medicinske potrebe a ostalo kao podrška ekonomskom oporavku.

Na severu Kosova i Metohije još jedna osoba obolela

Na severu Kosova i Metohije tokom 24 časa registrovana je jedna osoba, iz Zvečana, zaražena koronavirusom, saopšteno iz Kriznog štaba u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Izlečene su dve osobe, iz Kosovske Mitrovice i Zubinog Potoka. Ukupno zaraženih je 87 od kojih su 33 izlečena.

Ranije je preminulo pet osoba. Na lečenju je 49 osoba.

U ostalim srpskim sredinama na KiM nema zaraženih osoba.

Vučić se sastao sa ambasadorima zemalja članica EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije.

Na sastanku sa Vučićem su šef Delagacije EU u Srbiji Sem Fabrici i diplomatski predstavnici Kipra, Mađarske, Švedske, Bugarske, Austrije, Španije, Slovačke, Grčke, Finske, Portugalije, Holandije, Hrvatske, Slovenije, Belgije, Rumunije, Nemačke, Francuske, Češke, Italije.

Sastanku prisustvuju i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, te ministri zdravlja Zlatibor Lončar i finansija Siniša Mali.

Stigao avion iz Kine sa medicinskom opremom

Avion "Er Srbije" A330 vratio se iz kineskog grada Šangaja sa medicinskom opremom i sleteo jutros oko 7.20 časova na beogradski aerodrom "Nikola Tesla". To je prvi od ukupno četiri leta koje "Er Srbija" danas ima za dopremanje medicinske opreme iz Kine.

Predviđeno je da se i avion A320 vrati iz Pekinga u Beograd oko 15 časova, a prema Kini će večeras odleteti još dva aviona, saopštila je Vlada Srbije.

Ubuduće nova pravila ponašanja u gradskom prevozu

U gradskom prevozu neće više važiti pravila kao do sada, već će ona biti propisana u saradnji sa Gradskim zavodom za javno zdravlje kako bi se zaštitili i putnici i zaposleni u GSP-u, kaže predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

Nikodijević je za TV Pink rekao da ćemo svi morati da se navikavamo na nove mere predostrožnosti koje će propisati način ulaska i izlaska iz vozila na jedna vrata, držanje propisane distance, korišćenje zaštitne opreme putnika i vozača.

Sazdanović: KC Kragujevac spremno dočekao epidemiju

Direktor Kliničkog centra Kragujevac doc. dr. Predrag Sazdanović kaže za RTS da je taj klinički centar spremno dočekao epidemiju koronavirusa, kao i da su od početka epidemije imali preko 2.500 pregleda, da je 180 pacijenata hospitalizovano, a 38 završilo na respiratoru.

Ukazao je da je šestoro zdravstvenih radnika bilo zaraženo koronavirusom i da su ozdravili.

Naglasio je da vode računa o svim zaposlenima, posebno onima koji su najugroženiji tokom epidemije i da su za njih obezbedili izolacioni hotel kako ne bi bili sa svojim porodicama i slučajno ih zarazili.

"Ponosan sam što je naše osoblje jako dobro obučeno, opremljeno i veoma motivisano. Za mart smo dali negde oko 40.000 evra iz sopstvenih sredstava stimulacije – 30 odsto tehničarima i 10 odsto lekarima da bismo im stavili do znanja koliko nam znače i koliko cenimo njihov rad", dodao je Sazdanović.

I dalje opada broj zaraženih u Vojvodini

Ukupan broj zaraženih koronavirusom u Vojvodini i dalje opada, pa se u Kliničkom centru Vojvodine od te infekcije trenutno leči 81, a u Opštoj bolnici u Pančevu 115 pacijenata.

Među obolelima koji su hospitalizovani u KCV-u, na mehaničkoj ventilaciji se nalazi njih devet, a u Opštoj bolnici u Pančevu jedan.

Istovremeno, u privremenoj izolacionoj bolnici u hali 1 Novosadskog sajma, predviđenoj za lečenje obolelih sa lakšom kliničkom slikom, smešteno je 90, a u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Junaković" u Apatinu 45 pacijenata.

Ašanin: Prvi udar epidemije dobro prevaziđen

Klinički centar Srbije je bio prvi na udaru epidemije koronavirusa, rekao je za RTS direktor te ustanove Milika Ašanin i dodao da je prvi udar dobro prevaziđen. Istakao je veliki značaj novootvorene laboratorije "Vatreno oko" i naveo da Infektivna klinika i Klinika za pulmologiju imaju odlične rezultate u lečenju pacijenata.

Do 7 sati termin za kupovinu starijih od 65

Stariji od 65 godina i danas mogu da obave kupovinu u za to predviđenim objektima sve do 7 časova. 

Ističe sedma nedelje borbe sa koronavirusom koji je do sada odneo 139 života u Srbiji, dok je 7.276 osoba zaraženo.

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je na konferenciji za novinare Kriznog štaba da brojevi pokazuju da izlazimo iz ove situacije.

Do Đurđevdana treba biti oprezan, tako da se i za prvomajske praznike očekuje zabrana kretanja.

Kon navodi da će se mere postupno ukidati, i da će pandemija biti odjavljena onog momenta kada to učini Svetska zdravstvena organizacija. 

Stručnjaci ističu da se o virusu ne zna mnogo, ali da je izvesno da sada odlazi na južnu hemisferu i da će se vratiti na jesen.

Za ovaj vikend najavljen je policijski čas od petka u 18 do ponedeljka u 5 sati ujutru.

Šta je Nestorović izjavio o pandemiji saznajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA