Najnovije

KaunterPanč: Vašington u strahu od Evroazijskog Saveza

SVET - Cilj Sjedinjenih Američkih Država sa krizom u Ukrajini je da ekonomske integracije Azije i Evrope pretvore u haos, piše portal  KaunterPanč (CounterPunch).
Foto: whitehouse.gov

Foto: whitehouse.gov

Majk Vitni, američki analitičar, na ovom američkom portalu piše o Ukrajini i geopolitičkim aspektima, odnosno, interesima SAD i Rusije na globalnom nivou, te manifestovanju ovih interesa kroz ukrajinsku krizu. "Videli smo da su SAD podržavali majdanovske proteste, te aktivno učestvovali u organizaciji istih. Videli smo da SAD učestvuju u prouzrokovanju celog tog nasilja i haosa, dok sa druge strane Putin nikako nije uzeo učešća ni u čemu sličnom." - piše Vitni.
"Osnovni interes Putina u Ukrajini je onaj komercijalni. 66% gasa koji izvozi Rusija u Evropsku Uniju ide preko Ukrajine." - objašnjava Vitni i dodaje da upravo taj novac održava ekonomiju Rusije živom i rastućom.
Ključni cilj SAD je da prekine ekonomske integracije Azije i Evrope i da ih pretvori u haos, navodi Vitni i ističe da SAD žele da kontrolišu protok energenata sa Istoka na Zapad, kao i da dolar zadrže u međunarodnom opticaju i to žele da osiguraju u započetom, odnosno, nastupajućem veku pred nama. "SAD strateški i odlučno igraju na kartu da suzbiju dominirajuću ulogu Evroazije. To je i više nego jasno." - kaže Vitni. On navodi i autorski tekst Johana Šulca, potpukovnika nemačke vojske u penziji, koji je objavio u "Neue Rheinilche Zeitung" da je cilj Vašingtona bio da Ukrajini oduzme poziciju "mosta između Evropske Unije i Evroazijskog Saveza", te na taj način osujeti "ekonomsku integraciju od Lisabona do Vladivostoka" o kojoj je Putin govorio. SAD će po svaku cenu težiti da Ukrajinu stavi pod NATO okrilje i pod kontrolu NATO alijanse, zaključuje Vitni. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA