Najnovije

Ženevski pregovori kao deo ofanzive na Moskvu

MOSKVA - Na ženevskom sastanku kvarteta za Ukrajinu (Rusija, SAD, EU i Ukrajina) 17. aprila neočekivano je rođeno nešto poput „partiture“ koja je ponuđena Kijevu da je odsvira, piše Glas Rusije.
Foto: Kijev (Vikipedija)

Foto: Kijev (Vikipedija)

U principu, stavovi „ukrajinskog plana“ podudaraju se sa tim na čemu od početka godine insistira Rusija: prekid nasilja i razoružanje svih nezakonitih formacija, oslobađanje zauzetih zgrada, ustavna reforma i poštovanje interesa istoka, amnestija demonstrantima, poštovanje prava ruskofonskog stanovništva. Proces će kontrolisati posmatrači iz OEBS-a. Kako se i očekivalo, kvartet se u suštini pretvorio u pregovore dve realne snage na polju krize: Rusija i SAD. Državni sekretar DŽon Keri i ministar inostranih poslova Rusije Sregej Lavrov imali su pre kvarteta nekoliko rundi pregovora. To što su strane došle do sastavljanja „mape puta“ za regulisanje krize dobro je već samo po sebi. Ali to ne znači da će nadalje sve krenuti kao po notama. Ništa slično bez pritiska na kijevsku „vlast“ neće se desiti. Sve će određivati stepen spremnosti američkih inspiratora majdana da vrate kijevske ultra-nacionaliste u stanje uračunljivosti. Pošto je kijevska vlast izgrađena na temelju mnoštva kršenja ukrajinskih ustavnih normi i normi međunarodnog prava, besmisleno je očekivati da će se ona sama predomisliti. Ali kako je izjavio ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, američki partneri su ga uverili da će uticati na svoje kijevske štićenike. Ukrajina treba da dođe do tog stanja kada će svi regioni bez izuzetka živeti po zajedničkim pravilima donetim u civilizovanom društvu. Oružje treba da poseduju samo snage bezbednosti, policije i armije i da se primenjuje u skladu sa međunarodnim normama, a ne protiv sopstvenog naroda, kako to predviđa naredba koju je u Kijevu potpisalo aktualno rukovodstvo radi gušenja masovnih protesta. Najveći problem je u tome što odstupanja od normi Moskva i Vašington vide sasvim na različite načine. Stejt department SAD skoro da ne krije da vidi Ženevu kao nešto poput revanša za plan „NATO osvajanja“ Ukrajine koji je osujetila Moskva. I povratak Krima. Za Stejt department „ukrajinska epizoda“ nije ništa drugo do deo opšte ofanzive na Moskvu. Sergej Lavrov je između ostalog upozorio partnere iz kvarteta na pokušaje da se Kijev uvuče u NATO. To će, upozorio je Lavrov, osujetiti čitav proces.
Kao prvo, u Ukrajini deluje zakon o vojno-političkoj neutralnosti. Mi smo u našim diskusijama čvrsto izjavili da će promena ovog statusa u Ukrajini potkopati sve napore za uspostavljanje saradnje i konstruktivnog uzajamnog delovanja po pitanjima vezanim za prevladavanje aktualne krize u Ukrajini.
Uznemirujući signali već mogu da se ulove. Vašington je odmah posle susreta počeo da tvrdi da će ženevski plan postati mal te ne ispit za Rusiju. I nadmeće se misao da je u njemu reč skoro isključivo o razoružavanju „banditskih formacija“ proruskih demonstranata na istoku. Mada se u komunikeu govori o svim bez izuzetka nezakonitim oružanim grupacijama. O tome do koje mere su apsurdne bile izjave SAD govori jedna činjenica. DŽon Keri je na sastanku skrenuo pažnju na to da proruski demonstranti tobože teraju Jevreje iz Donjecka da potpisuju obavezu o evidentiranju. Niko na satanku nije govorio da su članovi neonacističke stranke Svoboda (četvrt kijevske vlade) došli na vlast pod parolama „dole židovi i moskalji“. Još jedna nevolja plana je u tome što je on napravljen kao kula od karata: dovoljno je izvući jednu kartu ili optužiti protivničku stranu za nepoštovanje uslova i srušiće se čitava konstrukcija. Koliko će preživeti plan sa tako slabom arhitekturom, teško je reći. Prve rezultate realizacije „ukrajinskog plana“ SAD čekaju već krajem naredne nedelje. Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA