Najnovije

MEDVEDEV: Rusija se ne plaši sankcija Zapada!

MOSKVA - Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je izjavio da vlast može da minimalizuje posledice sankcija po rusku ekonomiju. Ovo je Medvedev rekao za vreme izlaganja godišnjeg izveštaja vlade u Državnoj dumi. <div
Dmitrij Medvedev (printskrin: RT)

Dmitrij Medvedev (printskrin: RT)

On je istakao da rusku industriju, između ostalog i odbrambenu, vlada neće ostaviti samu sa svojim problemima u slučaju da na njihov rad mogu da utiču sankcije Zapada. Između ostalog, naša odbrambena idndustrija i bezbednost neće postradati u svakom slučaju, smatra Dmitrij Medvedev.

Odbrambeni sektor je uvek bio naša nacionalna gordost. Poslednjih godina posle dugog teškog perioda odbrambena industrija je stala na noge i mi nećemo dopustiti da ona oslabi u rezultatu nečijih neprijateljskih dejstava. Već sada Rusija ne zavisi od uvoza mnogih vidova vojne produkcije. Sposobnost naše zemlje da pravi kvalitetno vojno oružje ne izaziva ni kod koga sumnju. Rusija uvereno zauzima drugo mesto u svetu po obimu izvoza naoružanja. I mi, naravno, nameravamo da ojačamo svoje pozicije na svetskom tržištu naoružanja.

Dmitrij Medvedev je takođe dotakao u svom izveštaju i budućnost ruske industrije. Sada mnoge ruske kompanije tesno sarađuju sa zapadnim, zato što je Rusiji važno da smanji moguće rizike. Dmitrij Medvedev je obećao da one kompanije koje mogu da postradaju od sankcija u slučaju zatvaranja tržišta plasmana ili da izgube zbog toga kooperaciju sa zapadnim partnerima, neće ostati same sa svojim problemima.

Domaća industrija, čije pojedine grane zavise od isporuka iz drugih zemalja, dobiće od strane vlade neophodnu podršku. Naravno, ne odbijamo saradnju sa stranim preduzećima, ali bićemo spremni za neprijateljske korake. Tim pre što je poslednjih godina postalo jasno da smo u stanju i sopstvenim snagama da modernizujemo rusku industriju, da otvaramo savremena visokotehnološka preduzeća ne samo u dobro razvijenim granama, već i u novim za nas sektorima.

Dmitrij Medvedev je izjavio da je vlada spremna da deluje u novim uslovima i da će učiniti sve kako ne bi postradala ni naša ekonomija, ni ruski građani. Premijer je nazvao sankcije putem koji nikuda ne vodi. Komentariše direktor analitičkog odeljenja investicione grupe Nord-Kapital Vladimir Rožankovski.

Sankcije imaju ograničeni uticaj na ekonomiju. Sada se sankcije uglavnom tiču finansijskog sektora. Postoji, naravno, tamo i određeni pritisak od strane pojedinih kompanija, ali konkretna uputstva one nisu dobile.

U som izveštaju Dmitrij Medvedev je istakao da Rusija takođe može da „pokaže zube“ u STO kao odgovor na sankcije. Medvedev je takođe podvukao da ograničenja delatnosti ruskog biznisa vezana za sisteme plaćanja ne treba da ostanu nekažnjena.

Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA