Najnovije

MMF hvali Srbiju, ali traži da i dalje sprovodi dogovoreno

Izvršni odbor MMF prihvatio je danas prvu reviziju aranžamana sa Srbijom, vrednog 1,2 milijarde evra. Uprkos pohvalama na račun preduzetog u sektoru fiskalne politike, Izvršni odbor MMF upozorava da je rizik za okončanje ovog programa sprovođenje dogovorenih strukturnih reformi.
MMF (Foto: temadaily.bg)

MMF (Foto: temadaily.bg)

Sam program sa Srbijom je, podsećaju iz MMF, zasnovan na tri stuba: ozdravljenje javnih finansija, rast stabilnosti i obnova finansijskog sektora, kao i primena adekvatnih strukturnih reformi koje bi omogućile solidnu osnovu za kreiranje novih radnih mesta i obezbeđenje višeg privrednog rasta. - Rizično visok javni dug Srbije zahteva dalju fiskalnu konsolidaciju. Paket fiskalnih mera koje su donele srpske vlasti za period do 2017. godine je i dalje prihvatljivi. Neophodno fokusiranje na smanjenje državne pomoći i minimiziranje fiskalnog rizika koji proizilaze iz funkcionisanja javnih preduzeća i dalje nije sprovedeno do kraja, rekao je juče, nakon odluke Izvršnog odbora Dejvid Lipton, prvi zamenik generalnog direktora i v.d. predsedavajućeg Borda direktora MMF. Lipton smatra i da fiskalna konsolidacija stvara prostor za ublažavanje monetarne politike koji će podržati domaću tražnju. - Tempo prilagođavanja monetarne politike mora da bude usaglašen sa spoljnim uslovima finansiranja i razvoja inflatornih očekivanja. Fleksibilnost deviznog kursa ostaje značajan amortizer za Srbiju i, u tom smislu, intervencije NBS na deviznom tržištu treba da ostanu ograničene na preteranu dnevnu kolebljivost kursa, smatra Lipton. Očuvanje stabilnosti finansijskog sektora i jačanje njene otpornosti će, veruje Lipton, štiti ekonomski oporavak. - Planirane specijalne dijagnostičke studije bi trebale da provere zdravlje banaka i učine da finansijski sektor krene napred. Sveobuhvatna strategija za rešavanje visokog procenta nenaplativnih kredita će pomoći da se očiste bilansi banaka i poboljša finansijsko posredovanje, ističe Lipton. Bord MMF je, inače, konstatovao da je rast kreditne aktivnosti u Srbiji i dalje vrlo slab, a da u isto vreme raste broj nenaplativih kredita. Prva revizija aranžmana sa Srbijom odobrena je bez, inače, uobičajne rasprave na sednici Borda.
Pročitajte još:„Ofanziva ID u vreme sezone – objava rata Zapadu“Kina optužuje SAD: Vi ste rasisti i ponižavate žene(UZNEMIRUJUĆI FOTO, VIDEO) POČETAK SVETOG RATA? Crni petak u režiji ISIS – 199 ubijenih!
Izvor: Srbijadanas.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA