Najnovije

Vučić: Bankama obezbediti veći profit, ali i da privreda ima korist!

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bez snažne podrške bankarskog sektora srpskoj privredi nema ni zdrave ekonomije. Vučić je to rekao na sastanku sa predstavnicima 29 banaka u Palati Srbija, i dodao da ne postoji ništa važnije od razmene ideja.
Foto: RTS (Skrinšot)

Foto: RTS (Skrinšot)

Posle sastanka sa bankarima Vučić je otpočeo sastanak sa predstavnicima stranih kompanija, a nakon toga razgovaraće sa predstavnicima građevinskih firmi i domaćih kompanija. Cilj razgovora, kako je ranije najavljeno, jeste stvaranje boljeg poslovnog ambijenta za podsticanje investicija i ekonomskog oporavka i razvoja Srbije. Vučić je objasnio da je cilj da se vidi kako i na koji način država može da pomogne bankarskom sektoru, a da banke srpsku privredu, posebno privatni sektor, doživljavaju kao uslov svog napretka i stvaranja profita. Premijer je podsetio da će banke od države dobiti 60 miliona evra kako bi plasirale 1,2 milijarde evra subvencionisanih kredita za privredu. On je naglasio da bi voleo da samo deset odsto od tog novca ode u refinansiranje već postojećih kredita. "Znam koliki će pritisak biti na banke, ali za nas su najbitnija mikro, mala i srednja preduzeća, kako bismo podstakli ovo malo zdravog sektora privrede", rekao je Vučić i podsetio da je samo prošle godine država ubacila u privredu 330 miliona evra kroz subvencionisane kredite. Izrazivši nadu da će banke sprečiti da povezane firme "pokupe taj novac", kao što se dešavalo ranije, Vučić je najavio razgovor predstavnika vlade i Narodne banke Srbije o tome šta još centralna banka može da uradi, ali i o referentnoj kamatnoj stopi koja je vezana za fiskalnu konsolidaciju. Danas je najlakše govoriti samo o onome što je loše i što ne valja, primetio je Vučić i ukazao da je, s druge strane, važno i dobro da se razgovara i vidi šta je moguće učiniti zajedničkim naporima. Premijer je ponovio da će usvajanje mera koje treba da doprinesu oporavku srpske privrede vlada odložiti do četvrtka, upravo da bi se čulo mišsljenje i predlozi, kako bankarskog sektora, tako i predstavnika stranih investitira, građevinske industrije i domaćih privrednika sa kojima će se tokom dana sastati.
On je podvukao da je cilj da se bankama obezbedi veći profit a da istovremeno privreda od toga ima korist i da ojača.
Ministar finansija Lazar Krstić je na sastanku izjavio da se nada da je ovo samo prvi u nizu sastanaka sa predstavnicima banaka i privrede i objasnio da nijedna pojedinačna mera sama po sebi ne rešava probleme ali da se većina tih mera prelama kroz bankarski sektor. Bankarski sektor je, prema njegovim rečima, osnovni instrument za poboljšanje situacije. Podsetivši da se država suočila sa problemima i predložila konkretne mere čiji je pravac jasan, Krstić je rekao da je vreme i za raspravu o nenaplativim kreditima, jer je potrebno da se pomogne preduzevćima koji su u problemima, a za sve to je preduslov razmena mišljenja sa predstavnicima banaka i privrede. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA