Najnovije

Zapadna Morava na svom istorijskom maksimumu

TRSTENIK- Štab za vanredne situacije opštine Trstenik na današnjoj sednici konstatovao je da vanredno stanje još uvek traje, da je Zapadna Morava na svom istorijskom maksimumu i da je izlila duž celog toka kroz opštinu Trstenik i da još uvek nema uslova da se u grad sa izvorišta pusti voda.

Poplava u selu Grabovac kod Trstenika

Poplava u selu Grabovac kod Trstenika

 - Imali  smo imali problem sa LJubostinjskom rekom u Grabovcu, koja se izlila, ali noćas se na sreću smirila. Međutim, od noćas imamo veliki problem sa Zapadnom Moravom. Nivo Zapadne Morave je na istorijskom maksimumu. Juče ujutru je prešao nivo od 400 i u daljem je porastu i opštinski štab je konstatovao da je prešao nivo redovne odbrane. Poplavni talas od 50 km koji je jutros došao kod nas pravi nam velike probleme i Morava će tokom dana još nadolaziti i praviti još veće štete. Nekoliko trsteničkih sela leve strane Morave je odsečeno od grada (Medveđa, Velika Drenova, Lozna, Ugljarevo, Planinica, Loboder). Domaćinstva su ugrožena u Bogdanju i u Grabovcu. Iz najugroženijih je u toku evakuacija. Sada je Grabovac dodatno ugrožen od Morave koja nadolazi. Bedem u jednom delu Grabovca popušta i to može biti ozbiljan problem za grad. Napravili smo timove za obilazak terena i sagledavanja situacije radi pružanja neophodne pomoći koji su sada nea terenu. Angažovali smo svu raspoloživu mehanizaciju, ljudske kapacitete. Centar za socijalni rad je ponudio pomoć, pa ćemo sva radno sposobna lica sa evidencije njihove angažovati na terenu. Potrebno je da postavljamo vreće sa šunkom, da navlačimo pesak. Sve što bude u našoj moći, mi ćemo danas uraditi - rekao je Miroslav Aleksić šef Štaba za vanredne situacije i predsednik opštine Trstenik.

Što se vodosnabdevanja tiče, grad Trstenik je ozbiljno ugrožen, od preključe je voda isključena.

- Oba izvorišta su i dalje van funkcije. Pupme ne mogu da funkcionišu, jer je sve poplavljeno. Ekipe JKSP „Komstan“ će maksimalno raditi na otklanjanju tih posledica da bi ih što ranije pustili u rad. Mi smo za danas obezbedili sedam cisterni pijaće vode koje će biti po određenim terminima po gradu i prigradskim naseljima. Na fiksnim mestima postaviće se cisterne za tehničku vodu - dodao je Aleksić.

- Molim građane da budu svesni situacije u kojoj se nalaze i da donose racionalne odluke. Da ne pokušavajući da spasu svoju imovinu ugroze svoje živote. Sada je najbitnije da budemo pribrani, da se ne desi neka nesreća. Ovo što je naišlo je katastrofa protiv koje ćemo se boriti svim snagama - dodao je Aleksić.

 U toku jučerašnjeg dana evakuisano je devetoro dece i dve odrasle osobe. Preko 120 kuća je ugroženo, od toga preko 80 neposredno. Štab za vanredne situacije je spreman u slučaju dalje evakuacije ljudi.

Izvor: Pravda/Dragan Ivanović

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA