Najnovije

IZBORI U CRNOJ GORI: Veliki broj nepravilnosti, Đukanović favorit!

CRNA GORA - Danas su u Crnoj Gori održani lokalni izbori. Izbori se, pored prestonice, sprovode u Baru, Kolašinu, Danilovgradu, Plužinama, Šavniku, Žabljaku, Pljevljima, Bijelom Polju, Rožajama, Plavu i Gusinju, kao i u dve gradske opštine Tuzi i Golubovci.
Foto: predsjednik.gov.me

Foto: predsjednik.gov.me

Prema podacima izbornih komisija, glasačko pravo ima više od 315.000 birača, koji su pozvani da donesu odluku ko će ih predvoditi u narednom četvorogodišnjem mandatu. Izborne liste za lokalne izbore podnelo je ukupno 25 partija, odnosno grupa građana, koje će nastupiti samostalno ili u koaliciji, preciziraju lokalni mediji. Glavni konkurenti su, prema procenama analitičara, koalicija okupljena oko Demokratske partije socijalista, Demokratski front, Socijalistička narodna partija i koalicija Socijaldemokratske partije i Pozitivne Crne Gore.
Dosadašnja kampanja bila je veoma oštra, jer po mnogima od rezultata predstojećih izbora zavisi i buduća politička mapa Crne Gore.
Gotovo svi politički konkurenti su ocenili tokom kampanje da su ovi lokalni izbori presudni za dalje političke odnose i političku budućnost Crne Gore, a čula se i teza da su lokalni izbori, posle referenduma o nezavisnosti, najvažnija politička trka. Evropska komisija finansirala je praćenje lokalnih izbora sa gotovo 150 hiljada eura, a izborni proces u njihovo ime nadgledala je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS koja je angažovala više od 500 posmatrača. Osim MANS-a, izbore je, ali samo u Podgorici, pratio Centar za demokratsku tranziciju CDT. Prisustvo aktivista partija pored biračkih mjesta, evidentiranje birača od nepoznatih osoba, fizički obračuni na biralištima u Podgorici, Rožajama, Bijelom Polju, Pljevljima, nepravilnosti prilikom glasanja putem pisma, neobezbijeđena tajnost glasanja, nemogućnost da glasaju osobe sa invaliditetom, samo su neke od nepravilnosti koje su zabilježene na biračkim mjestima.
Prethodno, posmatračima CDT-a na više biračkih mjesta u Podgorici jutros nije dozvoljen ulazak na biralište, dok je nekim posmatračima zabranjeno vođenje bilo kakve evidencije, saopšteno je iz te nevladine organizacije.
Izborni dan počeo je velikim brojem neregularnosti saopšteno je iz MANS-a, a Opštinska izborna komisija na nizu biračkih mjesta, kako se navodi, nije dostavila podatke o posmatračima MANS-a, pa im je zabranjen pristup biračkom mjestu iako su uredno akreditovani. S druge strane, Demokratska partija socijalista optužila je aktiviste MANS-a da, “zajedno sa predstavnicima Demokratskog fronta, dominiraju u kršenju pravila izbornog procesa”. DPS je predstavnike MANS-a optužio da su “agresivni i apeluju na građane da podnose prigovore”. Demokratska partija socijalista pozvala je danas Evropsku uniju da preispita finansijsku podršku MANS-u i upozorila da “donatori preuzimaju dio odgovornosti za pokušaje da se onemogući demokratsko i slobodno izražavanje volje birača”. PRVI REZULTATI Na osnovu 70% obrađenog uzorka, nijedan učesnik lokalnih izbora u Glavnog gradu nije osvojio apsolutnu većinu, navodi se na sajtu CDT-a. Najveći broj glasova osvojila je koalicija „Za Evropsku Crnu Goru Milo Đukanović" sa 47,2% (oko 49.200 glasova). Zatim, Demokratski front koji je osvojio 27,6% (oko 28.800 glasova). SNP je osvojio 14,9% (oko 15.500 glasova). Koalicija „Evropsko lice Podgorice" 8,8% (oko 9.100 glasova). U ovom trenutku Albanska koalicija ne prelazi prirodni prag i ne ulazi u parlament. Izvor: tanjug / Glas Amerike / Vijesti.Me / Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA