Najnovije

Pahor: Oduševljen kosovskom politikom Srbije, zabrinut zbog uspeha anti-EU stranaka

BEOGRAD - Slovenački predsednik Borut Pahor izrazio je danas u Skupštini Srbije podršku Srbiji u rešavanju posledica katastrofalnih poplava kao i u napredovanju na putu ka Evropskoj uniji.
Foto: JuTjub

Foto: JuTjub

Pahor je ocenio da su odnosi dve zemlje prijateljski i da njegova današnja poseta Beogradu, kao prva poseta predsednika Slovenije, predstavlja "simboličnu prekretnicu u istoriji odnosa dva naroda i dve samostalne države". On je kazao da je Srbija postigla zavidne rezultate u poslednje vreme i da je tome "kumovalo" iskreno nastojanje da se reše otvorena pitanja sa Prištinom, ali i istakao da smatra da "evropska budućnost Srbije ne može i ne sme da zavisi samo od pitanja uređenja odnosa sa Kosovom". Pahor je rekao da je problem Kosova "značajno obeležio" i odnose Srbije i Slovenije i izneo garancije da Slovenija "nikada nije potcenjivala, niti nije razumela osetljivost tog pitanja". "Znali smo da često ovi stavovi o tom pitanju nisu nailazili na odobravanje ovde kod vas, a sve vreme smo znali da upravo od same Srbije najviše zavisi u kom pravcu će se rašavati ovo pitanje, koje nije važno samo za odnose s državama u regionu i susedstvu, već i za ceo region", rekao je Pahor.
Slovenački predsednik je izrazio "divljenje zbog političke mudrosti, promišljenosti, odučnosti, hrabrosti i izuzetne volje države (Srbije) u rešavanju tog pitanja u duhu evropske politike".
"Slovenija otvoreno i iskreno, ne samo danas pred vama, već i na razgovorima u evropskom savetu i evropskom parlamentu, i u razgovorima s liderima EU, podržava članstvo vaše države u EU", rekao je Pahor. On je izrazio zabrinutost zbog uspeha stranaka na evropskim izborima koje se zalažu za zastoj ili raspad Evropske unije. Izvor: Beta

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA