Najnovije

Komemorativni skup u Jasenovcu

JASENOVAC - Kolonom sećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika Cvet u Spomen području Jasenovac počelo je obeležavanje 69. godišnjice proboja logoraša iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac.
Foto: Jasenovac

Foto: Jasenovac

Uz preživele logoraše, komemoraciji prisustvuje predsednik Hrvatske Ivo Josipović, predsednik Hrvatskog sabora Josip Leko i hrvatski premijer Zoran Milanović, kao i predstavnici diplomatskog kora, crkvenih zajednica, nacionalnih manjina, antifašističkih udruženja, gosti iz drugih delova Hrvatske i inostranstva. Nikada se više ne ponovio takav zločin, poručili su preživeli logoraši u razgovoru s novinarima, a to je ujedno i zajednička poruka svih danas okupljenih u Jasenovcu, prenosi Hina. Na današnjoj komemoraciji govoriće predsednica Upravnog veća Spomen-područja Jasenovac Nataša Matušić, Josipović, Leko i Milanović. Na kraju komemoracije biće položeni venci i održana molitva predstavnika verskih zajednica.
Komemoracija se održava u znak sećanja na 22. april 1945, dan proboja zatočenika iz jasenovačkog logora i u počast stradalim i preživelim zatočenicima tog najvećeg koncentracionog logora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.
Kako navodi Hina, u proboj je krenulo 600 logoraša, a preživelo ih je samo stotinjak. Preostali, koji nisu krenuli u proboj, ubijeni su i spaljeni. Istog dana 1945. počeo je i proboj zatočenika Kožare, dela logora u mestu Jasenovcu. Proboj je preživelo njih 11. Koncentracioni logor Jasenovac od avgusta 1941. do 22. aprila 1945. bio je logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i deca zbog svoje verske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Prema rečima profesora dr Srboljuba Živanovica, Komisija za istinu o Jasenovcu je kao nezavisno telo 2008. godine utvrdila da je u Jasenovcu stradalo nešto više od 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i oko 80.000 Roma.
Prema nepotpunim podacima, Komisija je saopštila da je u NDH u logorima za decu, stradalo 42.791 srpsko dete, 5.737 romske i 3.710 jevrejske dece, uzrasta do 14 godina.
Međutim, prema hrvatskim izvorima, do sada je utvrđeno da je na desetak lokaliteta toga logorskog kompleksa ubijeno više od 83 hiljada ljudi, od čega više od 20 hiljada žena, 20.101 dete do 14 godina. Žrtve su bile Srbi, Romi, Jevreji, Hrvati, antifašisti. Hina navodi da iako Javna ustanova Jasenovac stalno radi na utvrđivanju broja žrtava, "njihov konačan broj ostaće nepoznanica jer su mnogi od logoraša ubijeni čim su dovedeni, pre nego što su bili evidentirani". Danas su od logorskih građevina ostali samo temelji, koji su sačuvani pod zemljom, a njihove su lokacije prema rešenju Bogdana Bogdanovića obeležene humkama i udubljenjima u zemlji. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA