Najnovije

Najvažnije državne institucije punim kapacitetom organizuju "gej paradu"

BEOGRAD - Tokom narednih dana predstavnici organizacionog odbora Parade ponosa i važnih institucija u zemlji imaće niz sastanak povodom održavanja Prajda, najavio je danas član Organizacionog odbora Boban Stojanović dodajući da mu se, po do sada ukazanoj podršci, čini da ove godine postoji više volje da se ta manifestacija održi.
Foto: Gej parada u NJuJorku 2013 (Skrinšot)

Foto: Gej parada u NJuJorku 2013 (Skrinšot)

"Inteziviraćemo sastanke sa ljudima koji su važni i koji vode zemlju i institucije. Najave sastanaka je sve više i zbog toga smo zadovoljni. Prvi put se, posle niza godina, dešava da nas zovu na sastanak, a ne da mi upućujemo na desetine poziva na koje se niko ne odaziva", rekao je Stojanović Tanjugu ukazujući da sastanke nisu mogli ranije da održe zbog izbora i formiranja vlade. On je istakao i da predstavnici Organizacionog odbora ovih dana imaju sastanke sa nezavisnim telima, kao i policijom koja je veoma važan faktor. "I danas smo imali jedan od tih sastanaka kome su prisustvovale i druge LGBT organizacije tako da se tim pitanjem sada bavi i šira zajednica. Polako Prajd postaje ono što i treba da bude, a to je pitanje, odgovornosti i interesa celokupne zajednice i svih građana, a ne samo onih koji ga organizuju", rekao je Stojanović. On je istakao da veruje da to može da rezultira pozitivnim odgovom na ono što je najspornije, a to je održavanje Prajd šetnje. Podsećajući da bi Nedelja ponosa 2014. trebalo da se održi od 19. maja do 1. juna zaključno sa šetnjom 31. maja, on je istakao da sve indicije pokazuju da se ka tome ide.
"Očekuju nas najrazličitije stvari - od edukativnih debata do žurki, ali i niza kulturnih događaja koji će Beograd učiniti svetom", rekao je Stojanović dodajući da su dve nedelje festivala već pripremljene.
Na konstataciju da su održavanje prajda podržali, između ostalih, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, Stojanović je istakao da će se 1. juna znati šta ta podrška znači. "Šta podrška znači znaćemo 1. juna, odnosno 31. maja kada Prajd prođe odnosno kada se desi ili ne. Tada ćemo znati šta su te reči značile i kako da ih tumačimo ubuduće", rekao je Stojanović. On je istakao da mu se ipak čini da ove godine postoji veća volja i da inicijativa institucija govori, ako ništa drugo, o zainteresovanosti institucija i države da se bave tim problemom.
"Znamo da je to proces i da ne dolazi preko noći. U mnogim zemljama u kojima gledamo fantastične prajdove vođena je višedecenijska borbe da postanu slobodno mesto gde svako može da dođe i lepo se provede", rekao je Stojanović izrazivši nadu da će se sa deklarativne ove godine preći na praktičnu podršku.
Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije izjavila je ranije danas da je važno da država učini sve što može kako bi Parada ponosa ove godine bila održana, kao i da će lično podržati njeno organizovanje, dok je Devenport pozvao Vladu Srbije i Grad Beograd da obezbede održavanje Parade, navodeći da bi održavanje skupa bila pozitivna poruka iz Srbije celom svetu. Kada su u pitanju stavovi Pokreta Dveri koji je najavio da će akivno raditi na tome da se "Parada ponosa" u Beogradu 31. maja ne održi, Stojanović je istakao da je svaki stav koji ne ugrožava na najdirektniji način neku drugu grupu ili pojedinca dobrodošao. "Ako hoćemo da budemo demokratska zemlja svako ima pravo da kaže šta misli, a država i njene institucije traba da sankcionišu razmišljanja ukoliko su protivna nekim zakonskim okvirima", rekao je Stojanović dodajući da svaki prajd, pa i zabranjeni otvara temu o položaju LGBT osoba. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA