Najnovije

Posle Filea novi komesar!

BRISEL – Evropska unija nema nameru da posle isteka mandata komesara za proširenje Štefana Filea ukida to radno mesto, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora u Briselu.
Foto: Instagram

Foto: Instagram

“File će se povući do kraja godine, ali direktorat za proširenje će ostati, sa novim komesarom na čelu”, rekao je za Tanjug funkcioner EU koji je insistirao na anonimnosti. On je time demantovao učestale glašine da zemlje članice planiraju da u sledećem sazivu EK ne bude komesara za proširenje. Ove glasine je neposredno pre nedavnog puta u Beograd demantovao i sam File, koji je novinarima rekao da je “ubeđen da će sledeći komesar imati vrlo uspešan mandat”. Diplomata iz jedne uticajne članice EU potvrdio je Tanjugu da ukidanja direktorata za proširenje neće biti. “To je ideja koju je prošle godine u vidu probnog balona plasirala nekolicina članica, ali o njoj se nikad nije formalno raspravljalo”, rekao je on. Prema rečima ovog izvora, predlog je bio obrazložen činjenicom da u sledećem petogodišnjem mandatu komisije neće biti prijema novih članica, jer ni jedna od zemalja kandidata u tom roku ne može da ispuni kriterijume. Drugi argument je bio da bi posao direktorata za proširenje pođednako dobro mogla da radi i Evropska služba spoljnih poslova (EEAS), kojom rukovodi Ketrin Ešton.
U Briselu kažu da je moguće da u narednom iz mandat komesara bude promenjen utoliko što bi se poslovi iz domena politike prema južnim i istočnim susedima (Bliski Istok i zemlje bivšeg ŠSR) prebacili na EEAS.
“EEAS ionako preko svojih diplomatskih misija usko sarađuje sa direktoratom za proširenje i učestvuje u formiranju politike prema susedima EU”, ukazuju Tanjugovi izvori. Jedan od razloga što se direktorat neće ukidati je što po važećem statutu svaka zemlja članica ima pravo da dobije bar jedno komesarsko mesto. “Ako File ne bi imao naslednika, neka od 28 članica bi morala da se odrekne komesarske stolice u Komisiji, a za sada ni jedna nije raspoložena da to uradi. Ovi izvori podsećaju da je to bio glavni razlog što prošlogodišnji predlog iz vremena irskog predsedavanja da se zbog štednje smanji broj komesara nije prošao na Evropskom savetu. Mada se u javnosti povremeno spekuliše da bi Filea mogao zameniti šef švedske diplomatije Karl Bilt ili njegov slovački kolega Miroslav Lajčak, u Briselu kažu da je prerano ozbiljno razgovarati o tome. “Najpre će nakon evropskih parlamentarnih izbora biti imenovan novi predsednik Komisije, a on će onda uz konsultaciju sa zemljama članicama oformiti novi kolegijum”, objašnjavaju oni. Zvaničnih kandidata za predsednika Komisije za sada ima pet, ali nije isključeno da Savet odluči da Evropskom parlamentu predloži sasvim novu osobu, što parlament onda mora da potvrdi većinom glasova. S obzirom da je sasvim neizvesno ko će biti novi predsednik EK, sva licitiranja o tome ko će biti imenovan za novog komesara za proširenje su deplasirana, naročito s obzirom na činjenicu da niko dosad nije zvanično izrazio interes za to mesto, rekli su Tanjugovi izvori iz Brisela. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA