Najnovije

Rastu cene žita u svetu zbog ukrajinske krize

Zbog krize u Ukrajini svetsko tržište žitarica trese groznica. Cena tona pšenice na elektronskim licitacijama u Čikagu dostigla je rekordni nivo od marta prošle godine. Sada julski ugovori za isporuku žitarica sklapaju se po ceni od oko 270 dolara za tonu.
(Foto: Glas Rusije)

(Foto: Glas Rusije)

Odesa i još četiri luke na Crnom moru osiguravaju skoro 90% izvoza žitarica iz Ukrajine. Zemlja zauzima 6. mesto u svetu po obimu izvoza pšenice i treće, po isporukama kukuruza. Eskalacija nasilja dovodi u pitanje izvoz agrarne produkcije, kažu učesnici tržišta.

Skok cena na robnoj berzi u Čikagu izazvalo je nekoliko faktora, kažu eksperti. Kao prvo, pad prognoza prinosa žitarica u SAD. Zima u agrarnim regionima zemlje bila je hladna, deo prinosa se smrzao. Sada u tim regionima je suša, koja će takođe osetno uticati na prinose. Drugi faktor skupe pšenice je faktički građanski rat u Ukrajini. Ulje na vatru su dodali tragični događaji u Odesi, Upravo u tom regionu nalaze se luke odakle se žitarice šalju potrošačima. Kao treće, bitnu ulogu u povećanju cena žitarica igra i špekulativni faktor.

Što se tiče agrarnog sektora u Ukrajini, za sada svi ugovori i planovi se poštuju. Uzimajući u obzir da je priprema za sezonu počela još pre političke krize, za sada sve ide po incerciji, smatra generalni direktor analitičke kompanije ProZerno Vladimir Petričenko:

- Na tržištu žitarica i na zajedničkom poljoprivrednom tržištu Ukrajine politički događaji za sada nisu stvorili one dramatične posledice koje postoje u drugim granama. Normalno je protekla setva, kukuruz se još seje. Normalno rastu ozime kulture. Realizacija ugovora za izvoz je takođe za sada u normi. Oko 30 miliona tona Ukrajina ove godine izvozi - rekao je on.

Rast cena traba da bude koristan isporučiocima žitarica. Jer u takvom slučaju Ukrajina može da zaradi više novca i da popuni zlatne i devizne rezerve. Ipak takav scenario je malo verovatan. Prošle godine Ukrajina je ubrala rekordni prinos od 63 miliona tona žitarica. Ove godine neće poći za rukom da se ponovi rekord. Zvanične prognoze su 55-59 tona. Za sve su krivi unutrašnji problemi. Između ostalog, finansiranje. Važno je uzgajati i prodati. Ali kako bi se uzgajalo, potreba je tehnika, đubrivo, navodnjavanje i slično. I za to farmeri imaju malo novca. Finansijska kriza u Ukrajini konačno je lišila agrarce mogućnosti zajma. Pri tome banke zvanično ne odbijaju kredit. Jednostavno postavljaju stroge uslove — zalog koji dva puta premašuje visinu pozajmice i visoke kamate — 18%, a uzimajući osiguranje i ostalo — 33%. To na trećinu premašuje rentabilnost agrarnog tržišta. I ne zna se da li će se situacija promeniti za farmere posle dobijanja pomoći od MMF. Sada su agrarci potrošili poslednje uštede na setvu, i 20% zemljišta ostalo je nepoorano. A do jeseni svi ukrajinski problemi mogu da izađu na površinu, smatra generalni direktor Instituta za konjukturu agrarnog tržišta Dmitrij Riljko.

- Vidimo suštinske probleme oko ulaganja na hektar. Između ostalog očekujemo da će biti manje upotrebljeno đubriva. To može da se odrazi i na prinos i na kvalitet ukrajinskih žitarica. Ako se situacija bude razvijala tako kako se sada razvija, problemi će se uvećavati. NJihov vrhunac može da padne u vreme žetve kada neće biti dovoljno ključnih resursa, između ostalog goriva. Neće imati za šta da se kupi. Pod znakom pitanja može da se nađe jesenja setva ozimih kultura - kaže Riljko.

Politički događaji na Jugu i Istoku Ukrajine utiču na joj jedan važan faktor. Ukrajina veoma zavisi od dugoročnih ugovora za isporuke žitarica. I ako se stari poštuju, nove se trejderi plaše da sklope. Ne zna se takođe ko će garantovati izvršenje ovih ugovora. Jer događaji u Ukrajini lako potpadaju pod okolnosti više sile u ugovorima. I ovi rizici navode kupce da traže pouzdanije isporučioce. Kao alternativu eksperti vide Rumuniju, Bugarsku i Rusiju.

Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA