Najnovije

Skot: Srbija nije obavezna da bude članica NATO, nema pritisaka!

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot izjavio je danas da Srbija nije u obavezi da bude članica NATO i poručio da ta organizacija nikada nije vršila pritisak ni na jednu zemlju da postane član.

Kajl Skot (Foto: Jutjub)

- Kada se govori o odnosima Srbije i NATO-a treba prvo da se razume o čemu se razgovara i to tako što će se razdvojiti činjenice od izmišljenih stvari i polemika - rekao je Skot na Međunarodnoj konferenciji o NATO u Beogradu.
A prva činjenica je, navodi Skot, da je Srbija proglasila vojnu neutralnost i jasno stavila do znanja da joj nije cilj clanstvo u NATO.
- NATO poštuje stav Srbije i to niko ne dovodi u pitanje, činjenica da je Srbija partner ne znači da postoji obaveza Srbije da učestvuje u operacijam - rekao je Skot i dodao da Srbija odlučuje koje aktivnosti želi da sprovodi.
Podsetivši da se članstvo u NATO sprovodi na zahtev, Skot je istakao da nikada nije vršen pritisak ni na jednu drzavu da uđe u tu alijansu.
Kako je rekao, Srbija je suverena zemlja i nema ničega u aranžmanima Srbije poput IPAP-a ili Partnerstva za mir, na osnovu čega bi se moglo zaključiti da je dužna da se učlani.
Primetivši da partnerstvo Srbije sa NATO-om donosi korist Srbiji, Skot je oceniol da je zahvaljujući tome Srbija bezbednija, ima veću sigurnost i bolju mogućnost saradnje sa susedima.
Dodajući da ove godine deset godina kako Srbija učestvuje u Partnerstvu za mir, Skot je pomenuo da po tom osnovu Srbija danas ima više od 100 angažmana godišnje.
- Važno je da postoji razgovor o tome šta je NATO i kakvi su odnosi alijanse i Srbije. “Srbija je već iznela svoju politiku da će ostati neutralna zemlja. Važno je da u NATO-u nema debate o tome što Srbija neće da bude član NATO. To se uvažava i priznaje - ponovio je Skat.
Međutim, u Srbiji treba da se vodi razgovor o činjenicama koje karakterišu aktuelne odnose poput pomoći NATO u različitim oblastima kao što su uništavanje zaostale municije, izazovi sa kojima se suočava civilni sektor, pomoć u poplavama ili kad je reč o programu Nauke za mir - napomenuo je ambasdor.
“Ako se usredsredimo na činjenice, vidimo da su odnosi Srbije i NATO duboki i pozitivni za ovu zemlju”, naglasio je Skat.
Na pitanje da li NATO može pomoći u obnovi srušenih objekata, RTS i zgrade Ministarstva odbrane, Skat je rekao “da mu se čini da Srbija neće da ih ruši”, te da pitanje finansija nije najveća prepreka za njihovu obnovu”. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA