Najnovije

U crnogorski turizam se investira oko tri milijarde evra

BAR - Planirani iznos ugovorenih investicija u crnogorski turizam u ovom trenutku iznosi između 2,5 milijarde evra i tri milijarde evra, izjavio je Tanjugu direktor Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Saša Radović.
Šjedi, odmori... (Foto: desktopbackgroundshq.com)

Šjedi, odmori... (Foto: desktopbackgroundshq.com)

Crna Gora je po ulaganjima u turizam po glavi stanovnika na prvom mestu u Evropi i lider po brzini razvoja turizma, po oceni svetske turističke zajednice, istakao je Radović, ukazavši da je u toku realizacija nekoliko velikih projekata. To se pre svega odnosi na izgradnju druge i treće faze projekta Porto Montenegro, kao i "Porto Novi" - ekskluzivni rizort koji se gradi na mestu bivše kasarne u Kumboru gde će biti izgrađen ekskluzivni rizort "One and only", naveo je Radović.
On je rekao da se i na Kraljičinoj plaži, uvali između Bara i Budve, gradi još jedan rizort, a najveći projekat je onaj na poluostrvu Luštica u okviru koga se gradi kompletno novo turističko naselje sa osam hotela sa četiri i pet zvezdica.
Radović je ukazao da se realizuju i mali turistički projekti - mali hoteli, pansioni koje finansiraju mali investitori, a koji su, dodao je, takođe značajni. Kada je reč o predstojećoj sezoni, Radović je kazao da će ona biti izazovna. Kako je objasnio, u prva četiri meseca zabeležen je rast dolazaka i noćenja od šest odsto, ali će kriza u Ukrajini, donekle izmenjena socijalna situacija u Rusiji i katastrofalne poplave u regionu biti otežavajuća okolnost.
Radović je podsetio da je prošle godine Crna Gora zabeležila rekordnu turističku sezonu u kojoj je broj turista bio 1,5 miliona, a broj noćenja - 9,5 miliona noćenja.
Gosti su bili "dobro geografski raspoređeni", pa je trećina turista bila iz zemalja bivšeg ŠSR-a, pre svega Rusije i Ukrajine, trećina iz susednih zemalja gde dominiraju srpski turisti, a poslednja trećina je centralne, severne i zapadne Evrope, naveo je Radović. Radović je precizirao da je prošle godine Crnu Goru posetilo 350.000 gostiju iz Srbije, za koje je Crna Gora i dalje omiljena turistička destinacija, ispred Grčke, Turske, Hrvatske.... On je napomenuo da su 10 odsto bili domaći turisti. Govoreći o dugoročnim planovima, Radović je ukazao da je broj ležajeva u hotelskom smeštaju trenutno 40.000, a cilj je da do 2020. godine bude blizu 100.000. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA