Najnovije

Pentagon troši milione na istraživanja o uzrocima građanskih nemira

LONDON - Pentagon "pumpa" milione dolara godišnje u programe kojima se istražuju faktori odgovorni za izazivanje građanskih nemira širom sveta, piše londonski Gardijan.
FOTO: whitehousemuseum.org

FOTO: whitehousemuseum.org

U okviru američkog ministarstva odbrane takvim programima se od 2008. godine bavi tzv. Istraživačka inicijativa Minerva, u partnerstvu s nekim američkim univerzitetima "kako bi unapredio bazično razumevanje tog ministarstva za socijalne, kulturne, bihevioralne i političke snage koje oblikuju regione u svetu od strateške važnosti za SAD", navedeno je u Gardijanovom članku novinara Nafiza Ahmeda, a prenosi Raša Tudej. Analizirajući dotične programe, Ahmed je došao do zaključka da su mnogi od njih direktno uključeni u slučajeve masovnih protesta i drugih vidova građanskih nemira širom sveta poslednjih godina - od revolucije u Egiptu 2011, do protesta prošlog leta u Istanbulu. Između ostalog, Univerzitet Louel je nedavno dobio dva miliona dolara za projekat proučavanja ponašanja terorista. U okviru tog projekta istraživaće se i to kako se deca uključuju u terorističke pokrete i u čemu su takva deca slična, a u čemu različita, od dece vojnika ili one koju regrutuju razne bande.
Na Školi za međunarodne studije Denverskog univerziteta, ministarstvo odbrane SAD finansira projekat čiji je cilj "razumevanje nestabilnosti u zemljama osrednjih, a ne samo niskih prihoda."
Na to što Pentagon sponzoriše slične akademske projekte, u prošlosti se često gledalo sa sumnjom, pa i negodovanjem. Američko antropološko društvo je postavljalo pitanje izvora finansiranja takvih projekata. Direktor inicijative Minerva, dr Erin ficdžerald, ističe da američko ministarstvo odbrane ozbiljno shvata svoju ulogu u očuvanju bezbednosti SAD, njenh građana, saveznika i partnera i da Minerva pomaže da dotično ministarvo boljim razumevanjem uzroka nestabilnosti bude "spremnije za dinamičnu budućnost bezbednosnog okruženja". Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA