Najnovije

U celom regionu uzbuna zbog padavina

RHMZ upozorava na povećanje padavina u narednim danima. Poučeni iskustvom od pre mesec dana, odgovorni u nekoliko opština rešili su da deluju preventivno.
Foto: christianpost.com

Foto: christianpost.com

U Svilajncu i Paraćinu već je preventivno uvedena vanredna odbrana od poplava, a u Lučanima se takođe razmišlja o merama koje treba preduzeti.
Panika u BiH Strah od padavina vlada i u Bosni i Hercegovini. Federalni hidrometeorološki zavod proglasio je žuti meteo alarm za područije BiH, što znači da je vreme potencijalno opasno.
U opštini Lučani rešili su da sami mehanizacijom očiste rečna korita na mestima gde se stvaraju čepovi. "Glavna stvar koju smo preduzeli već juče i danas je da iz korita reke Bjelice, tu preko puta pumpe uklonimo jedan ogroman čep, to je oko 1000 kubika nanosa. Taj čep je stvarao problem varošici time što se počelo stvarati veštačko jezero i podizao se nivo Vučanskog potoka i dovoljno je bilo da samo jedan dan kiša pada Lučani bi možda ponovo bili poplavljeni od tog potoka", kaže Mladomir Sretenović, predsednik opštine. Samo u toku jučerašnjeg dana odneseno je više od 30 kamiona granja, mulja i đubreta koje je voda nanela u prethodnom periodu. U opštini kažu da su spremni i za druge načine borbe protiv poplava i da imaju spremne dovoljne količine peska i džakova za postavljanje nasipa.

Uzbuna i u Hrvatskoj

Meteoalarm je zbog mogućnosti obilnije kiše,  pljuskova s grmljavinom praćenih gradom i prolazno pojačanim vetrom do kraja ponedeljka izdao narančasto upozorenje za Dalmaciju. To znači da će vreme biti opasno, a čak su moguće i štete te ljudske žrtve. - Budite oprezni i redovno se informišite o očekivanim meteorološkim uslovima. Budite svesni rizika koji je neizbežan. Sledite uputstva dana od strane vaših državna organa - navodi Meteoalarm. Izvor: B92. Klik.ba, Danas.hr  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA