Najnovije

Vuk Drašković napada SNS!?

BEOGRAD - Lider jedne od stranaka vladajuće koalicije Vuk Drašković izjavio je da zemunski klan ponovo hara Srbijom i „da opet neko u državi sklapa pakt sa đavolom, kao i pre 5. oktobra 2000. godine”, piše list Politika.
 (Foto: Jutjub)

(Foto: Jutjub)

Lider SPO-a Vuk Drašković upozorava da se uveliko priprema teren za Legijino premeštanje iz „Alkatraza” u deo Požarevačkog zatvora sa blažim tretmanom, odakle će ovom serijskom ubici biti lakše da pobegne. „Meni sve ovo liči na oživljavanje zemunskog klana i pripremanje terena da se Legija ponovo proglasi za heroja i spasioca države, kao što je bio 5. oktobra”, dodao je Drašković, koji nije naveo odakle mu ta saznanja, a nije ni pružio ni jedan dokaz za svoje tvrdnje. Tih nekoliko rečenica su dovoljne da se politički posmatrači zapitaju da li je SPO odlučio da napusti vladajuću koaliciju i savez sa SNS-om. Ili je reč o pokušaju političke trgovine u kojoj je stranka Vuka Draškovića do sada pokazala zavidnu veštinu.
Zoran Babić, član Predsedništva SNS-a, kaže da ga je iznenadila ova izjava Vuka Draškovića i da bi lično voleo da kaže na koga je to iz države ili vlade konkretno mislio da sarađuje sa takvim ljudima. On je siguran da Drašković nije mislio na naprednjake i očekuje da se što pre provere ove informacije.
„SNS pravi jedino koalicije sa vrednim i odgovornim ljudima u Srbiji i svetu. Sa kriminalcima ne pravimo dogovore, već ih smeštamo u optuženičke klupe tamo gde im je i mesto. Sa njima nikako ne delimo iste vrednosti niti imamo bilo kakvu komunikaciju”, ističe Babić. Na pitanje „Politike” da li će SNS zatražiti od Draškovića da obrazloži svoje tvrdnje, Babić kaže da je dovoljno što je odgovor od lidera SPO-a zatražio preko „Politike”. U pokušaju da dođemo do podrobnijih informacija, redakcija „Politike” je pozvala juče kabinet predsednika SPO-a, gde nam je rečeno „da je Vuk Drašković u Istanbulu na promociji knjige i da se vraća u četvrtak”. Aleksandar Jugović, šef poslaničkog kluba SPO–DHSS, rekao je da je na sastanku, ali se juče tokom dana više nije javljao na mobilni telefon. Inače, ovo nije prvi put da Vuk Drašković iznosi ekskluzivne informacije o dogovorima ili aranžmanima vlasti sa licima koja su optužena za najteža dela. Tako je prošle godine Drašković uveravao javnost da je sklopljen dogovor vlasti i Radeta Markovića po kojem bi bivši šef Resora državne bezbednosti bio zaštićeni svedok za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Drašković je tada tvrdio da će Rade Marković za tri godine izaći iz zatvora i da će u funkciji oslobađanja Markovića biti čak izmenjen i Zakonik o krivičnom postupku u delu koji se odnosi na to ko može dobiti status zaštićenog svedoka. Osim Draškovića, sa tvrdnjama da pojedini državni funkcioneri pripadaju „novom zemunskom klanu”, u nedelju se u „Kuriru” oglasio i zaštićeni svedok LJubiša Buha Čume.
Dragoljub Anđelković, politički analitičar, smatra da nema nikakvih paktova vlasti i kriminalaca i da je to jedna besmislica.
„Reč je o političkoj magli. Vukovo nezadovoljstvo je političke prirode i vrši pritisak na vlast kako bi još neke svoje ljude uhlebio negde u vlasti. Lider SPO-a je mislio da će participirati u vlasti ozbiljnije nego što je sada slučaj. Pre je tu reč o frustraciji i optužbama koje iz toga proizlaze”, kaže Anđelković i dodaje da nije isključeno da će SPO možda dobiti nešto, jer nekada može biti osnov cenkanja kada se digne ova vrsta panike. Predsednik poslaničke grupe SNS-a Zoran Babić kaže da je svima poznat stav Aleksandra Vučića o pitanju participiranja stranka u upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća, da tamo mogu da rade samo profesionalci, a ne stranački ljudi. „Želimo profesionalizaciju javnog sektora i javnih preduzeća jer višegodišnja politika u ovom preduzećima nije se pokazala najbolja. Ni SPO ni SNS ne dobijaju ta mesta automatski već na osnovu znanja i veština kandidata da vode te sektore i javna preduzeća. Uostalom, podela mesta u upravnim ili nadzornim odborima nije ni bila deo političkog dogovora”, naglašava Babić i dodaje da su naprednjaci zadovoljni saradnjom sa poslaničkim klubom u Skupštini Srbije SPO–DHSS.
Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da sigurno ima raznih nezadovoljstva članova SPO-a koji su često materijalne prirode. On ipak navodi da to što je rekao Vuk Drašković zvuči dosta uverljivo.
„Bez obzira na to da li je istina šta je rekao Drašković, jeste dosta čudan status koji dobijaju razni osuđenici i optuženici kojima se veruje na reč. Ne mislim samo na Milorada Ulemeka Legiju već i na Darka Šarića. Ima nešto nezdravo kako se sada tretiraju pojedini optuženici i osuđenici. I ostavlja dosta loš utisak i kontaminira javno mnjenje”, naglasio je Vukadinović. Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA