Najnovije

Rakić: Barikade srušene nakon konsultacija sa državnim vrhom Srbije

BEOGRAD - Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić, objašnjavajući akciju uklanjanja barikade na mostu na Ibru, rekao je da je svestan činjenice da je ta aktivnost uznemirujuća i neočekivana za veliku većinu građana tog grada, zbog čega je, kako je naveo, doneo odluku da se na lokaciji uz sam most izgradi Park mira.
Goran Rakić (Foto: JuTjub)

Goran Rakić (Foto: JuTjub)

Odluka je doneta, kako je rekao, nakon dugih konsultacija i u stalnoj koordinaciji s državnim vrhom Srbije. Rakić je na most, gde su bile stacionirane snage kosovske policije, pripadici Kfora i italijanski karabinjeri, stigao nešto posle 13 časova s direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem i gradonačelnicima i predsednicima privremenih organa sa severa Kosova. S južne i severne strane mosta bio je okupljen izvestan broj građana, a sa severne strane mosta, prilikom dolaska gradonačelnika, mogli su se čuti povici nezadovoljstva upućeni direktoru Kancelarije Marku Đuriću, koji je, zamoljen da se obrati novinarima, rekao kratko da je u Mitrovici kao gost gradonačelnika. Novinarima se obratio gradonačelnik, koji je izrazio nadu da će albanska strana, ali i međunarodna zajednica znati na pravi način da sagledaju i vrednuju značaj odluke srpske strane, koja je time "pružila ruku komšijama Albancima". Prema njegovim rečima, mostovi se svuda u svetu grade kako bi povezivali ljude, ali most na Ibru je, nažalost, postao simbol razdvajanja i nemogućnosti normalnog i mirnog suživota između pripadnika srpskog i albanskog naroda. "Ne razlikuje se ovaj naš most ni po čemu od sličnih mostova koji postoje u velikom broju gradova širom Evrope, ali se okolnosti u kojima je izgubio svrhu svog postojanja, postavši linija razdvajanja među ljudima, veoma razlikuju u odnosu na okolnosti u kojima na početku 21. veka žive građani slobodnih i demokratski uređenih evropskih država", ocenio je gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice. On je istakao da Srbi na Kosovu i Metohiji, kao građani države koja danas pregovara o punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, ne prihvataju da i dalje žive u strahu već da žele da žive kao sav normalan svet.
"U simboličkom smislu, uklanjanje ove barikade i izgradnja Parka mira na njenom mestu je poruka celom svetu da Srbi sa ovih prostora odbijaju da žive u strahu, da se ne plaše nikoga, jer nikome zlo ne žele i ne čine", zaključio je Rakić.
Na glavnom ibarskom mostu zatim su, na mestu gde je bila barikada, postavljene betonske žardinjere sa zelenilom, čime je most osposobljen za prelazak pešaka, ali ne i za saobraćaj. Građani su barikadu na severnoj strani glavnog ibarskog mosta uklonili tokom prethodne noći i u ranim jutarnjim satima i to uz pomoć kamiona i teške mehanizacije, a akcija je protekla bez incidenata. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA