Najnovije

Tasovac: Ne znamo još koliko je šteta za kulturnu baštinu

BEOGRAD - Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac izjavio je danas na skupštinskom Odboru za kulturu i informisanje da još nema tačnu procenu o ugroženoj kulturnoj baštini izazvanoj poplavama u Srbiji pa ne može da iznosi u javnost nepotpune procene štete.
Foto: Medija Centar

Foto: Medija Centar

Tasovac je na na drugoj redovnoj sednici novog saziva Odbora za kulturu i informisanje kojoj je predsedavala predsednica Odbora Vesna Marjanović, rekao da od 13 regionalnih zavoda za zaštitu spomenika kulture sedam ima oštećene objekte. "Imamo preliminarne rezultate, na terenu ekipe utvrđuju štetu ali smo odlučili kada se sve završi da Republički zavod za zaštitu spomenika kulture još jednom utvrdi štetu kako ne bi imali situaciju da pojedini muzeji, kojima je krov prokišnjavao i ranije, to proglase posledicom poplava. Za takvu štetu sredstva ćemo naći iz drugih fondova, sada je važno da znamo tačno kakve su štete i koja je pomoć potrebna", rekao je Tasovac. On je istakao da pokretna kulturna baština nije ugrožena ali da je poplava ugrozila oko 50 objekata kojima je potrebna pomoć. O tome šta se desilo obavestio je brojne institucije u Evropi i svetu, između ostalih danas je razgovarao sa generalnom sekretarkom nevladine organizcije Europa Nostra Sneškom Kvadling Mihailović koja ga je upoznala sa mogućnostima korišćenja raznih fondova namenjenih kulturi.
Kvadling Mihailović bila je gost skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje koji je upoznala sa radom organizacije Europa Nostra i mogućnostima saradnje. Ova rođena Beograđanka koja već 20 godina radi u međunarodnoj organizaciji i bavi se zaštitom kutlurne baštine, sa sedištem u Hagu i, kako kaže, veoma je raspoložena da pomogne Srbiji, savetima i kontaktima jer to ova organizacija ima.
Ona je istakla da je u Evropskom parlamentu do sada fokus bio na kreativnim industrijama a da je na sreću na sednici 21.maja u Briselu načinjen istorijski pomak - članice EU su donele Deklaraciju o kulturnoj baštini kao stožeru razvoja Evrope. Tu deklaraciju preporučila je kao veoma korisnu praktičnu pomoć u radu ministarstvu kutlure i odbornicima preporučila da je koriste kao instrument kako bi videli kuda ide EU kada je kultura u pitanju. Ministarstvo kulture podnelo je odbornicima izveštaj o radu u prvom tromesečju u koji novinari nisu imali uvid jer je izveštaj u elektronskom izdanju stigao ispred svakog odbornika. Odbornici su izveštaj prihvatili tako da ministar Tasovac i državni sekretari Saša Mirković i Dejan Ristić nisu imali priliku da detaljnije obrazlažu izveštaj. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA