Najnovije

NATO propaganda u Srbiji kreće u Novom Sadu!?

SRBIJA - U ponedeljak 23. juna 2014. godine, u velikoj sali Skupštine AP Vojvodine, sa početkom u 10.00 časova, biće održana tematska konferencija pod nazivom: “Srbija i NATO: jačanje i unapređenje institucionalnih pretpostavki saradnje”, piše na sajtu Vlade AP Vojvodina.
NATO

NATO

U srpskom društvu su sve jači glasovi o "potrebi članstva Srbije u NATO", a nedavno je u svojim izjavama i premijer Srbije, Aleksandar Vučić, ostavio to pitanje otvorenim i naznačio mogućnost učlanjenja Srbije u NATO. „Morate imati u vidu, NATO je bombardovao Srbiju 1999. godine. Danas imamo dobre odnose sa NATO. Kuda će nas to odvesti, videćemo“, rekao je Vučić za nemački list Bild. Dok sa jedne strane se ponavlja da ne postoje nikakve evrointegracije, već samo evroatlantske integracije, te da su EU i NATO jedna stvar, sa druge strane vojna neutralnost je zvanična politika Srbije.
Pravda je već ekskluzivno objavljivala tekst o planovima NATO alijanse za Srbiju do kraja 2015. godine. Reč je o tekstu "EKSKLUZIVNO: Šta Bela Kuća i NATO alijansa spremaju Srbiji 2015. godine!?" koji se bavi dokumentom američkog kongresa koji nosi naziv „Akt o prevenciji ruske agresije 2014″.
Ovaj dokument otkriva da Bela Kuća ima strateški plan da uključi Srbiju u antirusko delovanje na Balkanu, ali i da SAD neće odustati od stvaranja "vojske Kosova". Naime, prema ovom dokumentu, za period od 2015. do 2017. godine SAD namerava da uloži 10 milijardi u tzv. proces širenja demokratije u Rusiji, a ukupna suma predviđena za sve operacije, uključujući i jačanje vojnih NATO kapaciteta u Evropi i Evroaziji, te vojnu saradnju sa drugim zemljama u Evropi i Evroaziji iznosi 30 milijardi američkih dolara. Prema ovom strateškom planu SAD-a, od 2015. godine u Srbiji će doći do snažnije promocije evroatlantskog vojnog saveza. Ovaj dokument američkog kongresa je opširan, ali pod tačkom 304. se definiše vojno-bezbedonosna saradnja sa zemljama koje nisu članice NATO i među njima je Srbija.
Dokument je predložio jedan od najvećih antiruskih političara u Americi, DŽon MekKejn, a na njemu je radilo 26 političara republikanaca.
Iz svega se jasno vidi da je u ovoj strategiji SAD-a, usmerenoj ka borbi protiv Rusije, cilj da se period od 2015. do 2017. godine posveti utvrđivanju pozicija NATO alijanse u Evropi, a obzirom da Srbija nije izostavljena ni u jednoj tački ove strategije, gde se Srbija postavlja zajedno sa zemljama koje teže članstvu NATO-a i koje SAD želi da afirmiše u borbi protiv Rusije, ili kako dokument kaže, protiv „ruske agresije“, vlasti u Srbiji će očigledno biti izložene ogromnom pritisku da svoj kurs okrenu ka članstvu u NATO alijansi.
Konferencija zakazana za ponedeljak u Novom Sadu, ima za cilj, piše na sajtu pokrajinske vlade, da ojača podršku građana procesima evroatlantskih integracija Srbije, da pruži objektivno informisanje javnosti o svim bitnim pitanjima u odnosima Srbije i NATO-a, mehanizmima, vrednostima i standardima evroatlantske zajednice.
Na skupu će biti predstavljeni i programi alijanse u kojima Srbija učestvuje, zajednički projekti u oblasti bezbednosti, kao i uloga delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. Prenosimo plan programa konferencije, učesnike i govornike iste: Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i dr Branislav Blažić, član Delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. Program konferencije: 10.00-10.30: Pozdravni govori: • Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine • Dr Branislav Blažić, član Delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a 10.30-13.00: Uvodna izlaganja: Potpukovnik Bojan Stanojevid, Ministarstvo odbrane Republike Srbije i šef grupe Partnerstvo za mir Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Tema: „Saradnja Ministarstva odbrane i NATO-a“. Saša Kostid, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, prvi savetnik u Odeljenju za NATO i Partnerstvo za mir Sektora za bezbednosnu politiku Tema: „Saradnja Ministarstva spoljnih poslova i NATO-a“. Brigadni general Lucio Bata, NATO vojna kancelarija za veze Tema: „Uloga NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu“. Izlaganja: Mirjana Vojinovid Miloradov, Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka, Prof. Ivan Špánik, Univerzitet u Bratislavi, Slovačka, Gordana Kozuharova, Inicijativa “Životna sredina i bezbednost“ Prezentacija projekta „Procena rizika i zaštita kvaliteta izvorišta pijaće vode u Novom Sadu, podržanog od NATO programa „Nauka za mir i bezbednost“ Prezentacija aktivnosti Inicijative “Životna sredina i bezbednost“ u Jugoistočnoj Evropi. Boris Varga, Centar za politiku i evroatlantsko partnerstvo Tema:„Srbija i NATO: iz ugla medija“. 13.00-13.30 Završna razmatranja /Zaključci Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA